RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Brčko

Brčko: Za sada nema opasnosti od poplava

Porast vodostaja rijeke Save za sada ne stvara probleme na području Brčko distrikta i trenutno ne postoji rizik od plavljenja kritičnih područja. Vodostaj na uzvodnim mjernim stanicama je u porastu, te je na vodomjernoj stanici u Šamcu jutros u sedam sati zabilježen 381 cm vodostaj rijeke Save, dok je u Županji  izmjeren 571 cm.

Iz Odjeljenja za javnu sigurnost Vlade Brčko distrikta danas su potvrdili da je prisutan porast vodostaja rijeke Save zbog obilnih padavina koje su pogodile kako Distrikt, tako i ostatak BiH. Mirsad Hasanbašić v.d. šef Odsjeka civilne zaštite kaže da za sada nema većih opasnosti za građane Distrikta.

„Rijeka Sava ima trend porasta u Šamcu i on se kreće oko 6-7 cm u zadnja 24 sata, pratimo trenutno stanje i podsjećamo da se tek na 650 cm uvode redovne mjere, dok se na 700 cm vodostaja uvode vanredne mjere odbrane od poplava. Vremenska prognoza ne ide nam u prilog zbog najavljenih novih padavina jer će uzrokovati dodatna povećanja vodostaja. Pripadnici Civilne zaštite su spremni da adekvatno odgovore u slučaju nemilih događaja. Trenutni vodostaj za sada ne predstavlja opasnost za oštećeni nasip u Krepšiću i tu nema problema. Potrebne su mnogo veće količine padavine da bi se desila neka dodatna oštećenja“, dodao je Hasanbašić.

On kaže da kada je riječ o klizištima osim aktuelnih, za sada su evidentirana dva u mjestima Brezik i Šumari, dok su ostala pod kontrolom i nema većih pomjeranja.

„Činjenica je da smo u proteklom periodu imali nizak vodostaj rijeke Save zbog čega ovo povećanje vodostaja ne bi trebalo prouzrokovati probleme. Ovaj period godine karakterističan je za porast vodostaja, ali treba biti oprezan zbog novih najavljenih povećanja vodostaja. Za očekivati je da će u narednih 48 sati doći do naglog porasta voda, ali vodostaj je još uvijek u svom koritu i taj porast ovisi od količine padavina. Godinama je uočljiv problem s pritokama u slivu rijeke Save zato što na tim dijelovima dolazi do izlivanja vode jer nisu odrađene adekvatne mjere koje bi obezbijedile da u kratkom vremenu dođe do većeg proticanja vode bez posljedica za obalne objekte i imovinu“, dodao je Mladen Rogić kapetan brčanske Kapetanije.

Prema njegovim riječima povišeni vodostaj pogoduje plovilima, ali u isto vrijeme stvara poteškoće zbog velikih količina drveta i predmeta koje rijeka nanosi zbog čega dolazi do oštećenja plovnih oznaka. Iz Kapetanije Brčko distrikta apeluju na vlasnike plovila da redovnije obilaze svoja plovila i kontrolišu vezove kako ne bi dolazilo do oštećenja.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.