RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Kultura

Upitno finansiranje Umjetničke galerije BiH do maja

Direktor Umjetničke galerije Bosne i Hercegovine Strajo Krsmanović kazao je za Fenu da su nakon upućenog apela krajem prošle godine dobili oko 70.000 KM, što im je “produžilo život”, ali da ne znaju kako dalje.

Iz Umjetničke galerije BiH je krajem prošle godine upućen apel nadležnim ili, kako su to u pismu nazvali, posljednji vapaj za pomoć i podršku toj kulturnoj instituciji kojoj nakon rata nikada nije riješen pravni status. Od vlasti su tražili potporu kako bi uspjeli sačuvati veliko umjetničko blago.

Krsmanović je istakao da su nakon apela od Kantona Sarajevo dobili jednokratnu pomoć 65.000 KM i Općine Novo Sarajevo 5.000 KM, što im je dovoljno da isplate plaće koje su kasnile i januarsku plaću.

– Sada smo isplatili plaću, ali ne i naknadu za topli obrok i prijevoz. Ne znam šta da radimo do maja kada treba početi isplata tekućih prihoda iz Kanona Sarajevo – kazao je.

Govoreći o izložbama, Krsmanović naglašava da se one realizuju, ali da im problem predstavlja isplata plaća, kao i tekući troškovi, između ostalog, računi za grijanje.

Umjetnička galerija BiH već skoro trideset godina nema osnivača, upravni niti nadzorni odbor, pa shodno tome ni riješeno finansiranje s bilo kojeg nivoa vlasti, te tako nema ni adekvatne adrese kojoj bi se mogla obratiti za rješavanje brojnih problema.

federalna.ba/Fena

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.