RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
BrčkoKultura

Večeras u Brčkom koncert Zvonka Bogdana

U okviru manifestacije “Proljeće u gradu” večeras će u brčanskom Domu kulture sa početkom u 20 časova nastupiti Zvonko Bogdan.

Ulaz na koncert je besplatan.

Zvonko Bogdan je pjevač i kompozitor narodne i starogradske muzike. Vlasnik je vinarije koja nosi njegovo ime, salaša i ergele konja. Rođen je 5. januara 1942. godine u Somboru u Vojvodini. Živi i radi u Subotici.

Iza Zvonka je dugogodišnja muzička karijera koju su obilježile veoma emotivne i autentične pjesme iz vojvođanske svakodnevice. Nizali su se i koncerti za pamćenje. Sa ulaskom u pozne godine za Zvonku je svaki nastup još emotivniji, a svaku svoju pesmu, kako je rekao, još jače osjeća.

Kao poseban trenutak u svojoj karijeri, Zvonko je u jednom intervjuu izdvojio dolazak poznatih književnika Mome Kapora u Duška Radovića u jednu beogradsku kafanu u kojoj je samo Zvonko nastupao. Za njega je to bio poseban trenutak koji će pamtiti cijeli život jer je veoma poštovao ove književnike. Zanimljivo je da njegova muzička karijera decenijama išla samo uzlaznom putanjom. Zvonko nije imao „padova“, kao što to obično bude u dugogodišnjim muzičkim karijerama kada sa vremenom dođe do zasićenja ili umora. Njegova karijera uvek je išla u samo jednom pravcu – ka vrhu.

Svoju prvu autorsku pjesmu pod nazivom „Svake noći tebi pevam“ snimio je 3. decembra 1968. godine. Od tog trenutka, muzička karijera Zvonka Bogdana išla je samo uzlaznom putanjom. Zaista nevjerovatnih 45 godina muzičke karijere obilježio je 2013. godine čuvenim koncertom u Sava centru u Beogradu.

Prepoznatljiv je po svom nastupu koji prati tamburaški orkestar. On pjeva originalne i tradicionalne pjesme, a najdraže su mu one o njegovom rodnom kraju. Na radiju u Novom Sadu 1971. godine otpjevao je svoju autorsku pjesmu, koju je i komponovao, pod nazivom „Ej salaši na severu Bačke“. Pjesma je odlično prošla, a on je potom nastavio da piše, komponuje i pjeva.

„Ej, salaši“, „Evo banke cigane moj“, „Kad sam bio mlađan lovac“, „Fijaker stari“, „U tom Somboru“, „Nema lepše devojke“, „Ko te ima, taj te nema“, „Kraj jezera kuća mala“, su neke od njegovih najpopularnijih pjesama.

Izvor: biografija.org

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.