RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Brčko

“Klub ljubitelja prirode Brčko” realizuje projekat „Odgovornim upravljanjem otpadom do zdravije i čistije životne sredine“

„Klub ljubitelja prirode“ Brčko započeo je sa implementacijom projekta „Odgovornim upravljanjem otpadom do zdravije i čistije životne sredine“ podržanog od strane Centra za promociju civilnog društva, te finansiranog od strane Švedske kroz projekat “Misli o prirodi!”.

Projekat je osmišljen da kroz niz aktivnosti, prije svega anketiranja, uličnih akcija, javnih tribina i predavanja za djecu, zainteresuje što veći broj građana Brčko distrikta BiH za proces sortiranja otpada pri odlaganju, te da im približi trenutno stanje u oblasti upravljanja otpadom, sa svim rizicima koje ono nosi.

“Planirani su sastanci sa predstavnicima nadležnih institucija, izvršne i zakonodavne vlasti, te privrednicima Brčko distrikta, a sve u cilju kreiranja asmosfere koje će dovesti do promjene u oblasti upravljanja otpadom. Uporedo sa pobrojanim aktivnostima, angažovani stručnjaci iz oblasti upravljanja otpadom, ekologije, ekonomije i prava, kao dio stručnog tima, intenzivno će raditi na traganju za prihvatljivim mjerama podsticaja za pravna i fizička lica koja bi odlučila da se uključe u proces sortiranja otpada pri odlaganju”, rekao je Damjan Dundžić, predsjednik “Kluba ljubitelja prirode”.

Završetak dokumenta planiran je u prvih šest mjeseci implementacije projekta, te će u periodu nakon donošenja biti osnov zagovaranja za pokretanje prakse sortiranja otpada pri odlaganju.

“Tokom implementacije projekta, zainteresovanim grupama građana obezbijedićemo ukupno 10 kontejnera za sortiranje otpada, 15 kompostera, te ćemo u saradnji sa školama u Brčko distriktu, sprovesti edukacije sa djecom školskog uzrasta, te obezbijediti ukupno 20 kanti za sortiranje otpada. Uporedo sa postavljanjem kanti, kontejnera i kompostera, radićemo na postizanju dogovora oko održavanja i gazdovanja, kako bi se u svakom momentu znala prava i odgovornosti svih u lancu”, dodao je Dundžić.

On je dodao da će u sklopu projektnih aktivnosti biti organizovane i predstave za djecu u Omladinskom centru, dva performansa reciklaže plastičnih flaša i četiri predavanja za djecu školskog uzrasta praćena sadnjom kontejnerskih sadnica.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Related posts

Brčko: U Tehničkoj školi održana radionica za učenike smjera Tekstilni tehničar

Sandra Živković

Radovi na projektu “Gradske bašte Brčko” u punom su jeku

Sandra Živković

Брчко: Отворена изложба Ивана Коцића – “Рециклажа игре”

Vladimir Matijević