RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Kultura

Zemlje širom Planete danas obilježavaju Svjetski dan baštine

 Zemlje širom Planete čiji su narodi i preci tokom stoljeća ostavili bezvremene materijalne i kulturološke tragove u historiji, obilježavaju danas Svjetski dan baštine čija je ovogodišnja tema “Promjene baštine”.

Taj dan obilježava se kako bi se podigla svijest o važnosti zaštite kulturne baštine kao što su povijesne građevine, spomenici i arheološka nalazišta, ali i slavila raznolikost baštine širom Planete.

Ideju o obilježavanju Svjetskog dana baštine predložilo je Međunarodno vijeće za spomenike i mjesta (ICOMOS) 1982. godine, a kasnije ju je odobrila Opća skupština Ujedinjenih naroda 1983. Datum, 18. april odabran je u spomen na dan kada je UNESCO usvojio Konvenciju o zaštiti svjetske kulturne i prirodne baštine 1982.

Tema “Promjene baštine”, prema stavu ICOMOS-a, nudi priliku da se odgovori na pitanja u vezi s učenjem o tradicionalnim načinima znanja i sistemima znanja u vezi s klimatskim djelovanjem.

Naglašava korištenje kulturne baštine kao sredstva za promicanje pravedne zaštite ranjivih zajednica pred klimatskim izazovima, usklađujući se s desetljećem djelovanja Ujedinjenih naroda. Ova tema potiče na razmišljanje o tome kako baština može igrati ulogu u rješavanju problema klimatskih promjena i podržavanju održivih radnji za dobrobit sadašnjih i budućih generacija.

Do aprila 2023., ukupno 1.157 mjesta svjetske baštine (900 kulturnih, 218 prirodnih i 39 mješovitih dobara) postoji u 167 zemalja. Zemlje s najviše lokacija su Italija (58), Kina (56), Njemačka (51), Francuska (49), Španjolska (49), Indija (40), Meksiko (35), Ujedinjeno Kraljevstvo (33) i Rusija (30).

 

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.