RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Kultura

Zimski salon knjige od 12. do 22. decembra u Sarajevu

Zimski salon knjige, tradicionalna manifestacija koja slavi pisanu riječ, bit će održana od 12. do 22. decembra u gradskoj galeriji Collegium Artisticum Sarajevo u organizaciji Izdavačke kuće Art Rabic.

Direktor Izdavačke kuće Art Rabic Goran Mikulić najavio je da će Salon, nakon pauze usljed korone, ove godine biti održan u punom kapacitetu, uz učešće 18 izdavača iz Bosne i Hercegovine, Srbije i Crne Gore.

Knjige će biti izložene na 20 štandova, a ulaz će biti besplatan.

Salon će biti popraćen i drugim sadržajima poput predstavljanja knjiga, izložbi i susreta, a tu je i program namijenjen najmlađoj populaciji.

Jedan od dodatnih sadržaja bit će izložba radova jednog od najvećih evropskih karikaturista Petra Pismestrovića koja će biti otvorena 14. decembra, a isti dan bit će predstavljena i knjiga “Panika u kupaonici” njegove supruge Mirjane Grbac-Pismestrović.

“Također, na kraju godine uvijek organiziram druženje antifašista, kako ne bismo u vremenima kakva su danas proglasili poraz od fašista”, istaknuo je Mikulić, navodeći da će se na tom skupu pojaviti mnoga istaknuta imena iz javnog miljea poput Bogića Bogićevića, Raifa Dizdarevića i Zlatka Dizdarevića.

Kada je riječ o štandu Art Rabic, Mikulić najavljuje da će on biti “izuzetno šaren”, uz predstavljanje bogate ponude starih i novih naslova. Kaže da je ovo izuzetno bogata godina u izdavaštvu, barem kada je riječ o Izdavačkoj kući Art Rabic koja je izdala čak pet novih naslova relevantnih autora.

Među brojnim naslovima na ovom štandu će se, između ostalih, naći i dvije knjige Jasne Šamić – “Atelje na broju 19” i “Petnaesti arondisman u Parizu”, “Niz Bistrik” Tonija Skrbinca, četvrto dopunjeno izdanje knjige “Hiljadu i druga noć” Zlatka Dizdarevića, “Gnome” Predraga Fincija, novo izdanje knjige “Palestinska Nakba” Hajrudina Somuna, “Kriza religije” Ivana Cvitkovića, “Baš Baščaršija” Nade Salom, “Čekajući Dylan Doga” Dragana Bursaća te “I tebe sam sit kafano” grupe autora.

Jedan kutak Salona bit će posvećen najmlađim posjetiocima, gdje će se za njih čitati priče, ali i biti organizirano druženje s Djeda Mrazom.

Zimski salon knjige, kao i svake godine, posjetiocima nudi popuste te će se i ovaj put oni kretati od 30 do 80 posto.

Izvor: BHRT

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.