RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
BiH

Povećanje penzija u Federaciji BiH moguće u februaru

Redovno usklađivanje penzija zakonska je obaveza i vrši se svake godine 15. aprila, a primjenjuje od 1. januara. Tako bi u aprilu uvećana penzija bila isplaćena u maju, a uz to i razlike između isplaćenih i uvećanih penzija za prva tri mjeseca.

“Parametri koji utječu na iznos usklađivanja su indeks potrošačkih cijena i rast BDP-a, 50 posto jednog i drugog parametra, zbrojeno, daju postotak usklađivanja. Podatke o tim pokazateljima objavljuje Federalni zavod za statistiku i koliko će oni iznositi, još se službeno ne zna. No, postoje pretpostavke i očekivanja”, rekao je glasnogovornik Federalnog zavoda za mirovinsko i invalidsko osiguranje Tomislav Kvesić.

Kako je dodao, ove godine počela se primjenjivati nova praksa – akontacijsko usklađivanje penzija, što bi značilo da se dio tog redovnog usklađivanja daje ranije, tj. već pri isplati penzija za januar, a koje se isplaćuju u februaru.

“Konačnu će odluku o tome donijeti i eventualnu suglasnost dati isključivo Vlada Federacije BiH. Hoće li takva odluka biti donesena i ovaj put, još uvijek ne znamo, no, očekujemo i opredjeljenje je, da će isti princip biti primijenjen i sljedeće godine, tj. da će penzije za januar biti akontacijski usklađene. Postotak usklađivanja u ovom trenutku nismo u mogućnosti iskazati”, istaknuo je on.

Kada je u pitanju redovna isplata penzija, koja je ovaj mjesec isplaćena nešto ranije nego što je to bilo uobičajeno, Kvesić pojašnjava da je Zakon definirao da se sredstva za isplatu osiguravaju do petog u mjesecu, za prethodni mjesec.

“To znači da nema prepreke da isplata bude ranije, tj. prije petog u mjesecu. Posljednje dvije penzije isplaćene su ranije nego je bila dotadašnja praksa (penzija za oktobar 3. novembra, penzija za novembar, 2. decembra) te ćemo nastojati takav trend zadržati i dalje. Početak sljedećeg mjeseca, 1. i 2. januar su neradni dani, stoga isplata može početi nakon tog datuma”, rekao je Kvesić.

Govorio je i o reformi penzionog sistema, u obliku novog Zakona o MIO/PIO iz 2018. godine, a čime je uveden bodovni sistem kod izračuna penzija, što je donijelo, kako navodi Kvesić, stabilnost i redovitu isplatu.

“Pored činjenice da je bodovni sistem puno pravedniji i realniji način izračuna visine penzije, u odnosu na raniji oblik, valja istaći i činjenicu da je budžet Federacije BiH postao jamac isplate penzija, a sama isplata je uvrštena u prioritete, što svakako daje dodatnu dimenziju sigurnosti same isplate na dostignutoj razini visine penzija”, pojasnio je on.

Kvesić dodaje da je cilj poduzimati sve neophodne korake kako bi se poboljšala razina usluge koju Zavod, kao servis građanima, pruža kod procesa ostvarivanja njihovog prava.

“Moramo postati brži, učinkoviti i pri tome maksimalno pojednostaviti procedure. U tom kontekstu najavljuje se i donošenje novog Zakona o organizaciji MIO/PIO, kao i smanjenje broja potrebne dokumentacije kod predavanja zahtjeva za mirovinu”, zaključio je glasnogovornik Federalnog zavoda za mirovinsko i invalidsko osiguranje Tomislav Kvesić.

Izvor: BHRT

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.