RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Magazin

185TB kaseta se smije hard diskovima i SSD-ovima

Novi rekord u količini podataka na jednom mediju.

Oni stariji će se na spominjanje kaseta i magnetnih traka vjerovatno blago nasmijati i nostalgično sjetiti traumi sa učitavanjem programa i igara na njihovom Spectrumu, Commodoreu ili možda Amigi, dok će se oni mlađi prisjetiti slušanja muzike, gledanja filmova i neiscrpnog kopiranja istih. Dok optički mediji, hard diskovi i cloud servisi nude sasvim dovoljno za uobičajene potrošačke standarde, trake su i dalje jedno od najboljih rješenja za pohranu velikih količina podataka, pa se tako još uvijek koriste u velikim korporacijama, vladinim agencijama, arhivskim sektorima i slično. Jeftinije su, štede energiju, te su pouzdanije od disk baziranih rješenja.

Tako je Sony razvio novu tehnologiju koja magnetne trake gura deleko od onoga gdje su nekad bile, te su postigli nevjerovatan kapacitet od 18,5GB po kvadratnom inču, što u pojedinačnoj kaseti nudi 185 TB prostora za pohranu podataka. To je pet puta više od rekorda postavljenog 2010. godine od strane IBM-a, a radi poređenja, jedna ova kaseta može zamijeniti 3.700 dual-layer Blu-ray diskova koji bi poredani jedan na drugog dostigli visinu od 4,4 metra. Kompanija još nije objavila kada bi se ovaj medij mogao naći u komercijalnoj upotrebi, ali za tehnologiju pohrane podataka koja je stara oko 60 godina, kapa dole.

Izvor:info.ba

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.