RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Magazin

Ako ste se ikad zapitali zašto se kaže da mačke imaju devet života, evo vam odgovora!

Kada su u pitanju mačke, postoje brojna vjerovanja i mitovi o njihovom uticaju na život ljudi. Osim priča o crnim mačkama, tvrdi se i da mačke imaju devet života. Zašto se to kaže i ima li tu istine?

Odakle potiče poznato vjerovanje o devet života?

Ukoliko krenete u posjetu mačkoljupcima u raznim krajevima svijeta, uočićete da kod svih njih postoji legenda o višestrukim životima omiljenih nam kućnih “lavova”, piše apetit.rs.

Međutim, ono što se razlikuje je broj života koje mačka navodno ima.

Negdje je taj broj devet kao što je to slučaj kod nas, a negdje je recimo sedam ili šest. Sve zavisi od lokalnih priča i običaja.

Ukoliko baš analiziramo odakle broj devet u čitavoj ovoj priči, postoje dvije mogućnosti. Jedna je da legenda o devet mačjih života potiče iz Kine, gdje se ovaj broj smatra srećnim. Druga mogućnost je da je priča krenula iz Egipta, gdje su mačke veoma cijenjene i izjednačavaju se sa božanstvom. Naime, vrhovni egipatski bog Ra često je prikazivan u obliku mačke, a po legendi on je stvorio još osam vrhovni bogova iz svog tijela.

Odakle mački nekoliko života?

Sada kad znamo odakle ideja o broju devet, da vidimo odakle ideja o nekoliko mačjih života. Legenda je najvjerovatnije potekla od predanja da se mačka uvijek dočeka na noge, da je izdržljiva, da se brzo oporavlja, i da se svaki put “vrati” među žive.

Međutim, iako mačke jesu prilično spretne životinje, one su i dalje podložne povredama i gubljenju života kao i sve druge životinje. Zbog toga je važno voditi računa o njihovom zdravlju i blagostanju, kao što je slučaj i sa ostalim ljubimcima.

Izvor: http://srpskacafe.com/

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Related posts

Mačke u Južnoj Koreji u protekle tri godine uzrokovale više od 100 požara

Radio Brčko