RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
BrčkoMagazin

Beba od 20 kilograma: Kolumbijska majka tovila dete

Sa osam meseci Santiago Mendoza je dostigao 19,7 kilograma. Majka Eunice Fandinjo ga je svaki put kada mu čuje glas, hranila, pa je dete teško kao prosečan šestogodišnjak. Sada je u Bogoti na posebnom programu odvikavanja od hrane, jer mu je zdravlje ugroženo. Povećan mu je šećer do granice dijabetesa, pritisak je previsok, a sve to bi moglo da se ozbiljno odrazi i na njegov život tokom godina.
Još na rođenju Santiago je imao zdravstvenih problema, bio je krupna beba, a njegova majka sve je pogoršala stalnim hranjenjem deteta.
Kada je shvatila da je dovela u opasnost svog sina pozvala je fondaciju “Chubby Hearts”. Humanitarci su došli i preuzele dete. Prevezen je iz svog doma u Valeduparu do Bogote.
– Bio je veoma uznemirena beba od rođenja, lekari su mi rekli da je anksiozan. Zato, svaki put kada plače ili nešto negoduje ja bih mu dala mleko, makar jednu flašicu. Tako su se kilogrami samo gomilali, ali on nikada nije odbio hranu- ispričala je Eunice.
Ona krivi sebe što se nije oduprela detetovim nagonima, željama, plaču, nego mu je zbog svoje slabosti sada napravila zdravstveni problem.
Direktor “Chubby Hearts” fondacije, Salvador Palacio Gonzales, kaže da će dečak hitno biti pregledan u klinici “Colina Clinic”.
Specijalisti treba da “obore” njegovu težinu prirodnim putem i preparatima, posle čega bi usledio niz operacija.
Lekari se slažu da je ceo slučaj komplikovani da neće moći da bude rešen preko noći.
– Majka i porodica moraju da se uključe. Potrebno je dosta predanosti, rada, edukacije o zdravoj hrani, a kada odraste biće mu potrebna možda i psihološka pomoć, jer će biti sklon nenormalnom gojenju- rekao je hirurg Cezar Ernesto.
Izvor: Žena

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.