Magazin

Beč je peti najveći grad u EU: U 2020. doselilo još 10.000 ljudi

Nakon Brexita i isključenja Velike Britanije iz poretka, austrijska prijestolnica s ukupno 1,92 miliona stanovnika postaje peti najveći grad u EU. Veći od njega su sada samo Berlin, Madrid, Rim i Pariz.

Broj stanovnika grada Beča se prošle godine povećao prije svega zahvaljujući doseljenicima. Naime, većinu doseljenika iz inozemstva i dalje čine Njemci i Sirijci, ove godine sa po 1.700 osoba, njih slijede doseljenici iz Rumunije, zatim Afganistana i na petom mjestu iz Hrvatske.

Kako je navedeno u izvještaju Bečkog odjela za privredu, rad i statistiku (MA 23) porast stanovništva sa porijeklom iz Bosne i Hercegovine je u toku 2020. godine iznosio 400 osoba i nalazi se na 11. mjestu.

Sa postotkom doseljenika od oko 37 posto Beč, pored Brisela, spada u jedan od velikih gradova Evropske Unije, koji pokazuju najviši stepen multietničnosti.

Bilans nataliteta je u 2020. godini također bio pozitivan, ali niži u odnosu na prethodne godine i iznosi svega 1.000 osoba. Na 18.700 rođenih beba u Beču dolazi 17.700 preminulih osoba. Prema najnovijim demografskim podacima Beč bi 2027. godine mogao dokučiti granicu od dva miliona stanovnika.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja klinite na USLOVI KORIŠTENJA.

Povezani članci

Back to top button