RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Magazin

Činjenice o vodi koje niste znali !

Ovaj članak koji je preuzet sa hrsvijet.net donosi vam nekoliko činjenica o vodi koje najvjerovatnije niste znali.

VODA JE BLAGO ZBOG KOJEG SE RATUJE

Danas je 70 posto teritorija Zemlje pokriveno vodom. Međutim, od te vode se može piti tek jedan posto. Iz godine u godinu problem pristupa vodenim resursima postaje sve zaoštreniji. U poslednjih 50 godina u svijetu se dogodilo čak 507 sukoba zbog vode, od kojih je 21 prerastao u rat.

 VRUĆA SE VODA ZALEDI BRŽE NEGO HLADNA

Koja će se voda brže zalediti – topla ili hladna? Ako razmišljamo logički, pretpostavit ćemo da će se prije zalediti hladna. Međutim, istraživanja su pokazala da se upravo vruća voda zaledi prije od hladne. Preciznog odgovora na pitanje zašto je to tako, za sada nema. Moguće je da je stvar u razlici u ponovnom hlađenju, isparavanju, formiranju leda, konvekciji, ili je razlog u utjecaju razrijeđenih plinova na toplu i hladnu vodu.


EKSTRAHLAĐENJE VODE

Svi se dobro sjećamo fizike, kada smo učili da se voda smrzava na 0 stupnjeva, a vrije na 100 stupnjeva. Međutim, postoji i takozvano ekstrahlađenje vode. Takvo svojstvo ima veoma čista voda, bez dodataka. Čak i kada se ohladi ispod 0 stupnjeva, ostaje u tekućem stanju. Ali i u jednom i u drugom slučaju postoje temperature, pri kojima će voda postati ili led ili para.

VODA JE OSNOVA ŽIVOTA

Voda je osnova života. Sve životinje i biljke sastoje se od vode: životinje od 75 % vode, ribe također 75, meduze od 99 %, krumpir od 76 %, jabuke od 85, rajčice od 90%, krastavci od 95, lubenice od 96 %. Čovjek se također sastoji od vode – 86 % vode u tijelu novorođene bebe i do 50 % kod starijih ljudi.

NAJSKUPLJA VODA

Voda može biti besplatna, a može biti vrlo skupa. Najskuplja voda na svijetu prodaje se u Los Angelesu. Tamo neki proizvođači pakiraju dragocijenu tekućinu u boce sa lažnim dijamantima „Swarovski“. Litra takve vode stoji 90 dolara.

 

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.