RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Magazin

Čišćenje Tijela

Jeste li znali, da čišćenje tijela može pomoči vratiti energiju i poboljšati zdravlje? Samo trebate posvetiti malo vremena i truda, da bih dobili odlične rezultate. Ovaj članak će vam pomoći, da izaberete najbolji za vas način čišćenja organizma.
Zašto trebamo čistiti organizam?

Naš organizam je opterećen ne samo probavljanjem teške i nezdrave hrane. On mora također eliminirati pesticide, onečišćenja i toksične tvari, koje ulaze u tijelo iz našeg okruženja i hrane. Dodajte još i stres, prebrzi ritam života i manjak vježbe. Sve ovo može preopteretiti i oslabiti organizam i spriječiti njegov pravilan rad.

Nepravilan rad organizma može uzrokovati manje tegobe, kao što su umor i pospanost, a kasnije i veće probleme, kao što su depresija, prerano starenje i različite bolesti.

Detoksikacija, ili čišćenje organizma, pomaže našem tijelu vratiti prirodnu ravnotežu. Mnogi ljudi svjedoče o tome, da im je čišćenje pomoglo vratiti energiju, koncentraciju i pozitivni stav.

Treba li mi čišćenje?

Ako ste stalno umorni, usporeni i imate lošu koncentraciju, vjerojatno vašem organizmu treba čišćenje.

 

Drugi simptomi viška toksinau organizmu:

– glavobolja
– problemi sa kožom
– zadah i neugodan miris tijela
– rast Candide
– depresije
– mlitavost, slabo pamćenje
– nadutost trbuha i plinovi
– loša probava
– debljanje ili prekomjerno mršavljenje
– zatvor
– prerano starenje
– različite bolesti

Kada napraviti čišćenje?

Iako čišćenje organizma možete napraviti kad god to trebate, najbolje vrijeme za to je proljeće i ljeto. Nakon duge zime, kada u prehrani nedostaje svježe povrće i voće, proljeće je vrijeme da očistite organizam i napunite ga vitaminima i mineralima.

Načini čišćenja tijela

Postoji više načina detoksikacije organizama. Izaberite taj, koji vam najviše odgovara. Iako skoro svaki wellness centar može vam ponuditi tretman detoksikacije, nemojte se žuriti: priroda nam nudi jednostavne i besplatne načine čišćenja organizma.

Post

Ovo je najbrži, najjednostavniji i besplatan način čišćenja tijela. Post je toliko moćan, da skoro sve religiozne tradicije svijeta ga preporučuju za duhovno i fizičko pročišćenje.

Razlozi zbog kojih se isplati postiti mnogobrojni su. Prvenstveno, post je jedna od najboljih metoda reguliranja, pročišćavanja i obnavljanja te tako i očuvanja zdravlja sustava za probavu i izmjenu tvari, tj. cjelokupnog metabolizma. Pročitajte više.

Post sa sokovima

Još jedan vrlo učinkovit način oslobađanja od toksina. Post sa sokovima je sličan postu sa vodom. Nemojte ništa jesti, uzimajte samo svježe sokove (koje napravite sami kod kuče) i čistu vodu.
Takav post može trajati od 1 do 3 dana.
Post sa sokovima i biljnim čajevima se može koristiti i kao terapija za ozbiljne bolesti poput raka. Tada post može trajati više dana, ali potreban je nadzor liječnika.Takav post se ne preporučuje trudnicama, dojiljama, ljudima sa poremećajem hranjenja i starim osobama.

Post na bazi javorovog sirupa, meda ili malteksa
Javorovo drvo je u Kanadi postalo čuveno po soku koji može da se prikupi u određenom dobu godine. Za jednu litru sirupa potrebno je 40 litara soka koji iscuri iz stabala. Veoma je hranjiv, čak hranjiviji i od meda: 100 g sirupa u sebi sadrži 64% uglikohidrata, 0,4% masti, 0,1% bjelančevina, 0,6% minerala, a kalorijska vrijednost je 275 kcal.

Koristi se upravo kao zamjena za šećer i med. Ima prijatan, sladak ukus, boja mu je tamno braon i srednje je gustine. Može se nabaviti u bolje opremljenim trgovinama zdrave hrane.

Za petodnevno gladovanje potrebno vam je:

  • ½ L javorovog sirupa
  • 10 – 15 grama ljute tucane paprike
  • 1 kg malteksa ili1 kg meda
  • čaj za pročišćavanje
  • 1 kg limuna
  • 5 žlica morske soli
  • razni biljni čajevi

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.