RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Magazin

Crna Gora bivši zatvor pretvara u ekskluzivnu turističku atrakciju

OHM Mamula je kompanija u vlasništvu švicarskog Orascoma koji gradi i resort Luštica Bay, a projekat na ostrvu Lastavica tema je već nekoliko godina u Crnoj Gori.

“Planirana ulaganja za ovu godinu su 5,1 milion eura, a za narednu 6,45 miliona. Vrijednost Mamule kao kulturne baštine osnovna je ideja vodilja za oblikovanje i koncipiranje budućeg turističkog proizvoda, i zbog toga su zaštita ostrva i maksimalno pažljiv i promišljen odnos, srž glavnog projekta, kao i sveobuhvatnog konzervatorskog programa”, kazao je podgoričkim Vijestima Predrag Nenezić, bivši ministar turizma, a sada izvršni direktor OHM Mamula.

Nenezić je pojasnio i kako se dosadašnje investicije, uz pripremu projektne dokumentacije, odnose na nabavku opreme, pripremne radove, angažovanje domaćih i stranih konsultanata, te prvu fazu građevinskih i konzervatorskih radova.

Država Crna Gora dala je ostrvo u zakup na 49 godina. Tvrđava je nastala u vrijeme vladavine Austro-ugarske, a u oba svjetska rata korištena je kao zatvor.

“Shodno ugovoru o zakupu, početak radova je mogao biti odlagan sve dok ne bude obezbijeđen odgovarajući električni vod do rta Arza, što je bila obaveza države. Odlukom da, bez obzira na nedostatak te infrastrukture, ipak, počnemo glavne radove, kao investitor smo potvrdili visok nivo kooperativnosti i odlučnosti da projekat rekonstrukcije ostrva sa tvrđavom, u skladu sa konzervatrskim uslovima, realizujemo na najbolji mogući način”, izjavio je Nenezić.

Izvor: Klix

Foto: Visit-Montenegro.com

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Related posts

Ревакцинисано скоро 40 одсто становништва у Црној Гори

Radio Brčko

Црна Гора: Од сутра изолација седам, а карантин 10 дана

Radio Brčko

U Crnoj Gori cijepljenje ostaje dobrovoljno

Radio Brčko