Magazin

Danas prvi dan ljeta

Na sjevernoj Zemljinoj hemisferi danas počinje ljeto.

Ljeto stiže danas u 11 sati i 13 minuta, a u isto vrijeme na južnoj hemisferi počinje zima.

Ove godine ljeto će trajati 93 dana, 15 sati i 49 minuta. Ljeto će se završiti 23. rujna, i to u 3.30, kada nastupa jesen.

Na dan početka ljeta noć je najkraća, navode iz Astronomskog društva “Ruđer Bošković” iz Beograda.

Ljeto na sjevernoj polulopti počinje u trenutku kada je pravac sjevernog djela Zemljine ose najbliži Suncu, a toga dana visina Sunca u podne je najveća tijekom godine.

Inače, meteorološko ljeto počelo je 1. lipnja, a završit će se 31. kolovoza. Zanimljivo je da će i sljedeće godine ljeto početi 21. lipnja, dok će 2024. godine nastupiti 20. lipnja.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja klinite na USLOVI KORIŠTENJA.

Povezani članci

Back to top button