Svijet

Počeo najveći štrajk britanskih željeznica u posljednjih 30 godina

Najveći štrajk britanskih željeznica u posljednjih 30 godina počeo je danas, pošto su desetine hiljada zaposlenih obustavile rad zbog spora oko plata i radnih mjesta što bi moglo da otvori put za generalni štrajk narednih mjeseci.

Očekuje se da će danas, u četvrtak i petak, 23. i 24. juna, štrajkovati više od 40.000 radnika. Takođe, londonski metro prekinuo je sa radom.

Premijer Boris DŽonson, pod pritiskom da učini više da pomogne britanskim domaćinstvima koja se suočavaju sa najtežim ekonomskim udarom posljednjih decenija, rekao je da će industrijska akcija naštetiti preduzećima dok se oporavljaju od pandemije.

“Naša kampanja će trajati onoliko dugo koliko je potrebno”, rekao je novinarima Mik Linč, generalni sekretar Željezničke, pomorske i transportne službe /RMT/.

Premijer je rekao da sindikati nanose štetu ljudima za koje tvrde da im pomažu.

“Nastavljajući sa ovim štrajkovima na železnici, oni odvraćaju putnike koji moraju da idu na posao, a koji na kraju podržavaju poslove željezničkih radnika, a istovremeno utiču na preduzeća i zajednice širom zemlje”, rekao će DŽonson.

Britanska ekonomija se u početku snažno oporavila od pandemije virusa korona, ali kombinacija nedostatka radne snage, poremećaja lanca snabdijevanja, inflacije i trgovinskih problema nakon Bregzita izazvala je upozorenja o recesiji.

Štrajk na željeznici znači da će samo oko polovina britanske željezničke mreže biti otvorena u dane štrajka sa veoma ograničenim uslugama na tim prugama i stalnim prekidima u danima između dana štrajka.

Štrajk je počeo u ponoć, a očekuje se da će saobraćati svaki peti voz u Engleskoj, Škotskoj i Velsu, javlja BBC.

(srna.rs/bhrt.ba)

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja klinite na USLOVI KORIŠTENJA.

Povezani članci

Back to top button