RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Magazin

Dijetalna pića ugrožavaju zdravlje srca

Možda mislite da je zdravije piti takozvane light gazirane napitke bez šećera, ali od njih ima više štete nego koristi.

Žene koje su izašle iz menopauze i piju dva ili više “dijetalna” gazirana pića, imaju veće šanse da obole od dijabetesa, visokog pritiska i imaju viši indeks tjelesne mase, od onih koji ih piju umjerenije ili ih ne piju uopšte, prenosi B92.

Studija Inicijative za žensko zdravlje u Americi pratila je gotovo 60.000 žena prosječne starosti 62,8 godina i otkrila vezu između dijetalnih napitaka i kardiovaskularnih problema.

Žene koje su pile dva ili više dijetalna pića dnevno imale su 30 posto veće šanse da dobiju infarkt ili moždani udar, a čak 50 posto veću šansu da umru od neke vrste kardiovaskularnih bolesti, u poređenju sa ženama koje su te napitke uzimale rijetko ili nikad.

Ova studija (najveća te vrste u historiji) pratila je povezanost između dijetalnih pića i zdravlja srca, a uzela je u obzir i druge faktore rizika.

“Naša otkrića se nadovezuju na ranije studije sa sličnim rezultatima”, kaže istraživač Ankur Vias sa Univerziteta u Iowi.

Druge studije takođe su pokazale da dijetalna pića mogu biti štetna za sredovječne žene. Jedna je pokazala da sve vrste gaziranih napitaka smanjuju gustinu kostiju, i čine žene podložnijim osteoporozi.

Takođe, drugo istraživanje ukazalo je da vještački zaslađivači u tim niskokaloričnim napicima mogu izazvati metabolički sindrom i srčana oboljenja.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.