RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Magazin

Ekstremističke grupe i njihova ideologija u BiH potencijalni izvor terorizma

U najnovijem izvještaju Stejt departmenta o terorizmu za 2017. godinu, koji je predstavljen u Vašingtonu navodi se da je BiH nastavila da povećava svoje antiterorističke kapacitete, ali da rupe u zakonima i blage kazne ostaju najveći izazovi.

Efikasniju unutrašnju saradnju u BiH podrivaju međuagencijski i lični sukobi, dok ekstremistička ideologija i regionalne nacionalne ekstremističke grupe ostaju potencijalni izvor terorizma, navodi se u izvještaju.

U dokumentu se dodaje da nije načinjen veliki napredak što se tiče deradikalizacije, prenosi “Glas Amerike”.

Od ostalih zemalja regiona, u izvještaju Stejt departmenta obrađeni su Srbija, Kosovo i Makedonija.

U dijelu izvještaja koji se odnosi na Srbiju navodi se da tokom 2017. godine nije bilo terorističkih napada, da je nivo aktivnosti u vezi sa regrutacijom boraca za “Islamsku državu” bio nizak, ali da preko njene teritorije ostaju potencijalno kretanje novca i oružja, te povratak stranih terorističkih boraca i radikalizacija.

U izvještaju se navodi da je Vlada u Beogradu preduzela korake da poboljša sposobnost u borbi protiv terorizma, usvajanjem Nacionalne strategije za sprečavanje i odgovor na terorizam u periodu od 2017. do 2021. godine, ali i nastavljanjem saradnje sa međunarodnim partnerima, uz poseban fokus na sprovođenje zakona i napore u oblasti sajber-bezbjednosti.

Navodi se, između ostalog, da je Srbija nastavila da koristi obuku američke vlade u izgradnji svojih kapaciteta za borbu protiv terorizma, kao i da je neophodno da poboljša kapacitete za sprovođenje zakona.

U izvještaju su obrađeni još i Kosovo i Makedonija, kao članice Globalne koalicije za poraz “Islamske države”.

Izvor: www.srna.rs

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Related posts

Уједињене нације у БиХ дале подршку жртвама сексуалног насиља и дискиминације

Radio Brčko

Швајцарска донирала заштитну опрему Босни и Херцеговини

Radio Brčko

Мектић о ситуацији са мигрантима: БиХ ће и даље бити жртва проблема

Radio Brčko