Magazin

Francuzi ljuti, italijanski sirevi dominiraju među deset najboljih na svijetu

Na listi najboljih sireva na svijetu Italija vodi u odnosu na Francusku sa osam prema nula. Naime, francuski sirevi se ne nalaze među prvih deset na svjetskoj listi „Tejst atlasa“, međunarodnog vodiča koji ocjenjuje lokalne proizvode, što se nikako nije dopalo Francuzima koji se sa svojim sirom „Reblošon“ pojavljuju tek na 13. poziciji.

Prva tri mjesta zauzimaju „Parmiđano Ređano“, „Gorgonzola pikante“ i „Grana padano“, a za njima slijede „Strakino iz Krešence“, „Mocarela di bufala“, dok su na petom mjestu meksički „Oaksaka čiz“, a na osmom mjestu portugalski „Kejžo sera del estrela“, pa opet italijanski „Pekorino Sardo“ na devetom, te „Pekorino toskano“ na desetom mjestu.

„Grana Padano je proizvod koji se pravi rukama, kao što vidite nema tu mašina, to su samo ljudske ruke koje daju oblik parmezanu i upravo te sposobnosti opravdavaju njegovu cijenu, a i njegovu popularnost. Ova forma nas košta 500 evra ne bi li je napravili“, objašnjava proizvođač popularnog sira.

Italija je na ovoj listi od pedeset najboljih sireva na svijetu, čak na 18 pozicija, što svakako nije iznenađenje, mada se Francuzi sa tim baš i ne slažu. Naime na Tviteru je moguće pročitati komentare tipa: „Složićete se da je ovo vrlo sumnjiva klasifikacija te da je sudija bio korumpiran i da su Italijani očigledno dobri u marketingu“, dok se mediji pridružuju kritikama, ali i dodaju: „Jedina istina jeste da Italija i Francuska svake godine razmijene 150.000 tona odličnih sireva.”

„Naši proizvodi su odlični, ali Italija mora da nastavi da se razlikuje od ostalih zemalja po kvalitetu, a biti zemljoradnik i baviti se proizvodnjom sireva nije najjednostavniji zanat na svijetu. Tako da mislim da proizvođači parmezana nikada neće dozvoliti nekome ko nije iz Italije da kupi njihov teren, to je dio istorije i kulture ove zemlje“, dodaje proizvođač popularnog sira.

Izazov i takmičenje između Italije i Francuske u proizvodnji sireva ima daleke korjene i važno mjesto, kako sa ekonomske tako i sa društvene tačke gledišta, a i sam general Šarl de Gol se pitao kako je moguće vladati Francuskom koja ima više sireva nego dana u kalendaru. A isto se može reći i za Italiju.

Zahvaljujući priznanjima „Tejst atlasa“, broj italijanskih sireva sa zaštićenom oznakom porijekla (Dop i Igp) koji su zaštićeni i od strane Evropske unije, sada je dostigao brojku od 55, što je isti broj kao i francuskih.

Sa druge strane Alpa ne kriju da vole italijanske sireve s obzirom na to da je izvoz porastao za skoro 27 odsto u odnosu na prošlu godinu uz zaradu od 900 miliona evra za skoro 130 miliona kilograma sireva koji se nalaze na francuskim trpezama.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja klinite na USLOVI KORIŠTENJA.

Povezani članci

Back to top button
error: Sadržaj zaštićen od neovlašćenog preuzimanja!