RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Magazin

Harmonikaš iz Doboja: Zasvirao sam da zaboravimo na haos

Jedna od fotografija koja je ovih dana preplavila društvene mreže, u jeku katastrofalnih poplava koje su poharale našu zemlju, jeste i fotografija muškarca koji je zasvirao harmoniku na balkonu drugog sprata svoje kuće, dok mu je poplava potpuno uništila prvi sprat.

Saznali smo da je riječ o Stefanu Miloševiću, šefu orkestra Muzičkog društva “Stakato” iz Doboja, koji živi u naselju Usora, na ulazu u Doboj.

“U tim trenucima nismo imali drugog načina da barem na trenutak zaboravimo na haos koji nas okružuje. Nismo mogli stupiti u kontakt sa našim prijateljima, niti smo mogli uhvatiti ijednu radio-stanicu. Tako sam odlučio da zasviram, a sa mnom su tu bili otac i komšija koji je utrčao u našu kuću da nam pomogne, ali je bujica bila toliko jaka da je morao ostati kod nas, jer se nije mogao vratiti u svoju kuću koja se nalazi prekoputa”, priča Stefan za Klix.ba.

Poplava uništila čitavo naselje

Dodao je kako je fotografiju 15. maja, prvog dana poplava, snimila komšijina supruga, te da su u kući ostali tri dana, jer nisu mogli izaći van.

“Drugog dana su nam članovi rafting kluba iz Foče dostavili nešto hrane i potrepština”, dodaje on.

Poplava je, kaže, uništila čitavo naselje, a u njegovoj kući, u kojoj živi sa roditeljima i bratom, voda je potpuno uništila sve na prvom spratu.

“Voda se povukla i sada su svi fokusirani na čišćenje i saniranje šteta. Pomoći u hrani i stvarima ima, ali je to sitno. Pozivaju nas na neke punktove, gdje bi trebali preuzimati hranu, ali narod nema vremena, jer svi gledaju da što prije očiste svoje kuće i imanja i spase što se spasiti da”, zaključuje naš sagovornik.

Još uvijek nemaju struje i vode

Naveo je kako zna da je fotografija na kojoj svira harmoniku postala pravi hit i preplavila društvene mreže, ali da je to bio jedini način da se u čitavom jadu i zabave.

Na kraju je kazao kako u naselju još uvijek nema vode i struje, što dodatno otežava situaciju, ali i da su najavili da bi sutra ipak mogli dobiti i struju i vodu, što će im pomoći u nastojanjima da se koliko-toliko vrate u normalno stanje.

Izvor:nezavisne.com

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.