Magazin

Iako ne ubija, virus gripe za neke osobe može biti koban

Gripa je zarazna respiratorna bolest koju uzrokuju influenca virusi. Postoje tri vrste ovih virusa. Tip A koji je najopasniji i napada mnoge sisare i ptice i uzrokuje većinu bolesti, tip B napada ljude i ptice te uzrokuje epidemije i tip C koji utječe samo na ljude i ne uzrokuje epidemije.

Simptomi gripe

Nekada može biti teško odrediti imate li gripu ili ste samo prehlađeni. Nakon što virus gripe zarazi čovjeka prvi simptomi su grlobolja, suhi kašalj, začepljen nos, groznica s temperaturom i preko 39 °C, bol u mišićima i zglobovima, glavobolja, gubitak apetita i slabost tijela

Ukoliko sumnjate da imate gripu vrlo je važno posjetiti liječnika koji vam može propisati odgovarajući terapiju.

Stomačna gripa

Stomačna gripa poznata je još i kao gastroenteritis uzrokovan rotavirusom i norovirusom.

“Glavni simptomi gastroenteritisa su proljev i povraćanje. Možda ćete imati bolove u stomaku, grčeve, povišenu tjelesnu temperaturu, mučninu i glavobolju”, objašnjava internistica i gastroenterologinja Niket Sonpal.

Sekundarna infekcija

Virus gripe može postati smrtonosan kada izazove upalu pluća. Glavno obilježje bakterijske upale pluća nakon gripe je pojava temperature dva-tri dana nakon poboljšanja stanja. Upala zahvata plućne alveole, a kašalj je obilan i produktivan.

Teško disanje

Trenutak kada teško dišete i ne možete duboko udahnuti zrak znakovi su da imate gripu.

“Ovo je više od začepljenog nosa zbog kojeg teško dišete. I to je upravo jedan od prvih simtpoma infekcije kao što je upala pluća koja vam ne dozvoljava da duboko udahnete”, rekla je Sonpal.

Bol u prsima

Ako osjećate bol u grudima morate odmah posjetiti liječnika. To može biti znak infekcije kao što je miokarditis (upala srca) ili perikarditis (upala vrećice oko srca). Ako patite od srčanog problema kao što je kongestivno zatajenje srca, infekcija koja je posljedica gripe može pogoršati vaše zdravstveno stanje.

Iznenadna vrtoglavica

Iako se zbog visoke temperature možete osjećati pomalo dezorijentirano, vrtoglavica može biti znak infekcije. Važno je da primijetite ove simptome i odmah posjetite svog liječnika.

Konstantno povraćanje

Jedan od simptoma koji dolaze s gastroenteritisom je povraćanje koje bi trebalo trajati samo dan ili dva. Ako je prošlo više od dva dana i povraćate krv, imate visoku temperaturu i ne možete zadržati tekućinu duže od jednog dana, morate posjetiti liječnika.

Imate prekomjernu težinu

Osobe koje su pretile ili spadaju u skupinu starijih osoba (iznad 65 godina) imaju slabiji imunološki sistem, a samim tim i neotporniji na viruse. Zbog toga ove osobe moraju posebno da se paze sekundarne infekcije.

Zdravstveno stanje

“Ako ste trudni ili imate hroničnu bolest pluća kao što su astma, upala pluća, bronhitis i cistična fibroza, podložniji ste komplikacijama gripe”, kaže dr. Sonpal.

Gripa kod djece

Djeca mlađa od pet godina, a posebno djeca mlađa od dvije godine, pod velikim su rizikom od komplikacija gripe. Ako primijetite da vaše dijete ima problema s disanjem, ima promjene u tonu kože, izuzetno je razdražljivo, ima groznicu s osipom, izbjegava tekućinu ili ima simptome gripe koji se pogoršavaju, odmah nazovite svog liječnika.

Izvor: www.klix.ba

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja klinite na USLOVI KORIŠTENJA.

Povezani članci

Back to top button