RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Magazin

Iznenađujuće zdravstvene prednosti super-kratkih treninga

Dok su trčanje i dugotrajni treninzi u teretani sjajni iz niza razloga, superkratke HIIT (High-intensity interval training) sesije definitivno mogu igrati ulogu u tome da budete jači, spremniji i zdraviji nego ikad.

Prema studiji Opće bolnice Massachusetts, možete poboljšati svoje zdravlje i kondiciju sa samo 12 minuta intenzivnog vježbanja.

Istraživači tvrde da to ima veze s korisnim promjenama u razinama “metabolita” koji kruže tijelom tokom i nakon kratkog vježbanja visokog intenziteta, koji su, jednostavno rečeno, nusproizvodi vašeg metabolizma.

Kako bi istraživači to procijenili i ispitali, od 411 muškaraca i žena zatraženo je 12 minuta intenzivnog vježbanja, a njihovi metaboliti su mjereni prije i odmah nakon krvnog testa.

Iz uzoraka nakon treninga istraživački tim je otkrio “povoljne promjene u brojnim metabolitima za koje je ranije pokazano da su nivoi u mirovanju povezani s kardiometaboličkom bolešću”.

Na primjer, nakon samo 12 minuta vježbanja visokog intenziteta, dovelo je do nevjerovatnih 29 posto pada nivoa glutamata, “ključnog metabolita povezanog sa srčanim oboljenjima, dijabetesom i smanjenom dugovječnošću”. Nivo DMGV, metabolita povezanog s povećanim rizikom od dijabetesa i bolesti jetre, pao je za isto tako impresivnih 18 posto.

Jasno je da kraći, ali intenzivni treninzi zaista mogu učiniti čuda za vaše zdravlje, a dosljedan trening na ovaj način ima potencijal da vas duže zadrži u vrhunskoj fizičkoj kondiciji.

Postoji i mnogo više lokaliziranih prednosti. Na primjer, intenzivniji trening čini vaš srčani mišić efikasnijim, jer vam je kao rezultat “potrebno manje kisika za izvođenje iste vježbe”. Ne samo da ovo ima pozitivan učinak na vaše cjelokupno zdravlje srca, već također znači da ćete moći napredovati brže nego što biste to učinili uz duže periode vježbanja niskog ili umjerenog intenziteta.

Izvor: www.klix.ba

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Related posts

Шест намирница које садрже највише храњивих материја

Radio Brčko

Пет разлога због којих је добро јести кисели купус

Radio Brčko

U Brčkom održano predavanje na temu “Prevencija i liječenje neplodnosti”

Mirsad Arnautović