RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Magazin

Велике предности лаванде за човјекову психу

Лаванда је коришћена у бројним старим културама.

Лијеп мирис, боја и бројни здравствени бенефити красе лаванду. Цвијет лаванде и уље добијено из њега имају дугу историју у биљној медицини.

Ријеч лаванда потиче од латинског коријена “лаваре”, што дословно значи “прати”. Најранија забиљежена употреба лаванде датира још из старог Египта. Тамо је уље лаванде играло улогу у процесу мумификације. Током каснијих времена, лаванда је постала адитив за купање у неколико региона, укључујући древну Персију, Грчку и Рим. Ове културе су вјеровале да лаванда помаже у прочишћавању тијела и ума.

Здравствене предности лаванде

Од давнина, лаванда се користи за смањење симптома и пружање подршке за више стања. Савремена наука је потврдила многе од његових здравствених користи, док се друге још увијек истражују.

Лаванда и несаница

Некада се лаванда препоручивала особама које пате од несанице или других поремећаја сна. Људи су пунили јастуке цвјетовима лаванде како би им то помогло да се боље одморе. Данас, истраживања сугеришу да удисање ароме лаванде може да побољша квалитет сна. Истраживање из 2015. показало је да су се људи који су користили ароматерапију лаванде осјећали освјежење након буђења.

Лаванда и депресија

Мала студија из 2016. године о женама након порођаја открила је да ароматерапија лаванде спречава стрес, анксиозност и депресију након порођаја. Старије одрасле особе које су пиле чај од лаванде два пута дневно током двије недјеље у малој студији из 2020. искусиле су нижи ниво анксиозности и депресије.

Извор: www.nezavisne.com

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Related posts

DUNJA – vitaminska bomba jeseni

Radio Brčko

Три разлога да свакодневно поједете бар једну банану

Radio Brčko

Besplatni mamografski pregled za 54.000 žena u Zeničko-dobojskom kantonu

Radio Brčko