RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Magazin

JADRANSKI TITANIK: Ovo blago su leševi skrivali 100 godina na dnu mora!

Brod poznat kao “Jadranski Titanik”, koji leži u blizini Rovinja od 1914. godine kada je naleteo na minu austrougarske mornarice prema rečima istraživača pun je blaga, a u olupini je skrivena i državna riznica raspoređena u čak pet sefova!

Nakon iscrpnih analiza, tim hrvatskih istraživača pripremio je projekat o jednoj od najvećih pomorskih tragedija u Jadranu, potonuću broda “Baron Gautsch” 1914. godine, na kojem je poginulo 177 putnika.

Brod poznat kao “Jadranski Titanik“, koji leži u blizini Rovinja prema rečima istraživača pun je blaga, a u olupini je skrivena i državna riznica raspoređena u čak pet sefova!

Putnički parobrod “Baron Gautsch” potonuo je 1914. godine, piše rovinj-online.net, a u Rovinju će biti predstavljen projekat koji će “Baron” napokon približiti građanima.

Brod dug 85 i širok 11,6 metara, koji su zbog razmera tragedije, prozvali “Jadranski Titanik” još leži na dubini od 40 metara, šest nautičkih milja od Rovinja.

Na brodu su bili uglavnom pripadnici elite koja se vraćala sa godišnjeg odmora u Velom Lošinju, koji je tada pripadao Italiji i gde je bio centar za lečenje asmatičnih bolesti.

Brod je naleteo na minu, koju je zbog početka Prvog svetskog rata postavila austrougarska mornarica.

Nakon naleta na minu potonuo je za samo sedam minuta, a u vreme nesreće ni kapetan ni prvi oficir nisu bili na komandnom mostu jer su se odmarali.

Posle tragedije upravo su oni prvi napustili brod. Iste godine u Puli održano je suđenje za tragediju, ali zbog nedostatka dokaza niko od nadležnih nije odgovarao.

Veruje se da je brod “Baron” bio pun porodičnog blaga, jer su ljudi zbog rata pokupili sve što su imali i krenuli na putovanje.

 

Izvor: /thunnbr.com/

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

error: Sadržaj zaštićen od neovlašćenog preuzimanja!