Magazin

Jednokratne maske koristite više puta? Stručnjaci objašnjavaju zašto je opasno

Kad je korištenje maski u pitanju, stav struke je jasan. Da bi bile učinkovite maske treba pravilno nositi. Osim platnenih, sve druge su jednokratne, uključujući i medicinske. Njih ovisno o vrsti možete koristiti nekoliko sati, a kada ste gotovi skinete ju i bacite u smeće. “Šteta u smislu da se iritira koža ispod maski, pogotovo sad kad su bile vrućine.

A i šteta u tome da one, ako se dodiruju i slično, mogu postati izvor infekcije”, rekla je zamjenica ravnatelja HZJZ-a Ivana Pavić Šimetin za RTL. Građani u to baš i ne vjeruju. “Možeš i masku za ronjenje staviti, bez disaljke, pa će te šćapati. Nema tu pravila službe”, rekao je Papec iz Splita. Nakon što je glavni splitski infektolog prozvao sugrađane za neodgovorno ponašanje, ekipa RTL-a provjerila je ima li mjesta takvim optužbama kada je riječ o nošenju maski. Nose li Splićani maske kako treba, strahuju li od širenja zaraze, te koliko su inficirane maske koje se nose danima? “Nosimo masku samo kad moramo ili kad nam neko kaže da uđemo u trgovine da tako nešto i to”, rekla je Jasna iz Splita.

No, koliko građana maske nosi kako treba? Umjesto na licima i da pokrivaju i nos i usta, često se mogu vidjeti oko lakta, kako vise preko uha, ispod brade. “Ne pazim ništa, u džepu je od košulje”, rekao je Zoran iz Splita. “Ja je koristim 3 do 4 sata i onda kad dođem kući stavim je na sunce i koristim je još jedanput”, rekla je Vesela iz Splita.

Vecernji.ba

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja klinite na USLOVI KORIŠTENJA.

Povezani članci

Back to top button