RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Magazin

Jeste li previše popustljivi prema svome djetetu?

Dijete vas vrti oko malog prsta? Umjesto da uživate u druženju s mališanom, vaši vas zajednički trenuci tjeraju u plač? Vrijeme je da prestanete biti mama koja sve dopušta i da isprobate nove metode odgajanja djeteta

Lijepo je kad djetetovu sreću stavljate ispred vlastite, no takvim ponašanjem i popuštanjem u svakoj situaciji, vjerovali ili ne, bitno utječete na samopouzdanje svojega potomka.

“Majke bi trebale više govoriti NE ako žele imati neovisnu, dragu i nesebičnu djecu koja su vjerna sebi i svojim načelima”

Svi roditelji, jamčimo vam, svojem djetetu žele najbolje. Ipak, katkada ne znaju procijeniti što je za dijete zbilja dobro, a što je tzv. magareća usluga. Ovim tekstom pokazat ćemo vam da je u cilju boljeg odgoja vaše bebe katkada važnije znati ”zategnuti uzde” nego ih potpuno pustiti, jer dijete koje može sve što poželi i kad god poželi vrlo lako može izrasti u osobu s ozbiljnim manjkom samopouzdanja…

>> 5 pravila ‘zločestih’ mama kojih bi se svi roditelji trebali pridržavati

Ana, majka dvogodišnjega Borne, iz prve je ruke naučila kako treba biti stroža prema svojem mališanu.

”Borna i ja smo uvijek nakon šetnje išli na bijelu kavu sa šlagom, no nakon nekog vremena više nisam mogla proći pokraj kafića a da Borna ne počne plakati za šlagom. Vjerujete da mi nije bilo svejedno jer nisam baš u svakoj situaciji mogla svojem djetetu kupiti šlag, ali on to nije shvaćao. Kada više nisam mogla smisliti kuda ćemo se šetati a da ne naiđemo ni na jedan kafić, shvatila sam da moram uvesti reda u naš odnos. No brinula sam kako će on prihvatiti moje objašnjenje.”

Prema rezultatima najnovijih istraživanja, ovakav način odgajanja djeteta, koji je fokusiran samo na dijete i u kojem majke čine sve kako bi ga zaštitile od razočaranja, tuge i konflikta, loš je roditeljski potez. Ako dijete odgajate na ovaj način, ono će izrasti u osobu koja se ne može nositi s teškoćama stvarnoga života. U proteklih trideset godina savjeti o odgoju djece išli su u smjeru da dijete treba naučiti samopouzdanju i sigurnosti, no takvi su savjeti nažalost bili pogrešni.

Ljudi dobivaju samopouzdanje rješavajući probleme pred kojima se nađu. Stručnjaci koji se bave odgojem djece upozoravaju da dosadašnji način odgoja, koji se zasniva na popustljivosti, vodi tome da u svijet puštamo narcisoidne osobe koje imaju malu sposobnost empatije te vjeruju kako su posebni, jedinstveni i da im je sve dopušteno.

VI STE NA PRVOM MJESTU

Stručnjaci koji se bave novim metodama odgoja pozivaju sve majke da napokon očvrsnu i prestanu udovoljavati djeci. Majke bi trebale više govoriti NE ako žele imati neovisnu, dragu i nesebičnu djecu koja su vjerna sebi i svojim načelima. Majka bi trebala biti čvrsta i dosljedna od samog početka – jer dojenačke potrebe nisu važnije od majčinih. Jednom kad dijete naučite na dojenje, pokušajte jesti zajedno.

“Većina roditelja djeci nešto brani, no na kraju ipak popusti jer nema vremena ni volje boriti se s djetetom. To je pogreška!”

Nemojte se žrtvovati za dijete, nego pazite da zajedno s njegovim potrebama ispunjavate i svoje potrebe: imajte nešto što ćete pojesti, popiti, pročitati ili pogledati. Ako za to vrijeme vaša beba i zaplače, nemojte trčati k njoj. Tridesetak sekundi plakanja neće joj naškoditi.

Naravno da pritom nećete biti grubi. Milujte dijete, pjevajte mu, igrajte se zajedno, ali nemojte popuštati u svemu. Bolje je da djeca “tamniju stranu života” upoznaju uz majčine nježne lekcije nego u kasnijim godinama na grublji način. Nježne granice postavljaju se od najranijega djetinjstva. Ako se vaš mališan želi igrati, ne trebate ostaviti kućanske poslove zbog toga. Završite što imate pa se krenite igrati s njim. Ili ga pozovite da vam pomogne.

U vremenu koje prolazi bez vaše potpune pažnje vaše će dijete naći načina da se zabavi samo, a vi ćete moći uzeti predah koji vam je prijeko potreban. To ne znači da se nikada nećete igrati s njim, ali mu svakako trebate dati do znanja da će nekada morati malo pričekati. Dijete će nakon nekog vremena shvatiti da se neće raspasti ako nema vašu pažnju svakog trenutka te da vi ne postojite da biste bili uvijek i samo njemu na usluzi.

PREUZIMANJE KONTROLE
Osim što je ovakav pristup dobar za vašu bebu, on će vam pomoći i da sačuvate svoje mentalno zdravlje. Odgoj djece ”pod staklenim zvonom”, kada roditelji stalno nadziru djecu i uključeni su u sve što djeca rade, može majke učiniti depresivnima i nesretnima.

 

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

error: Sadržaj zaštićen od neovlašćenog preuzimanja!