RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Magazin

Još jedna rekordna sezona u Bosanskoj dolini piramida, gosti iz cijelog svijeta

Iza Fondacije “Arheološki park: Bosanska piramida Sunca” još je jedna izuzetno uspješna sezona, a jedinstveni Arheološko-turističko-sportski park “Ravne 2” i ove godine je oborio sve rekorde po posjetama gostiju iz cijelog svijeta, a već sada se može zvati i velikom galerijom umjetnina na otvorenom.

Programska menadžerica parka “Ravne 2” Evelina Čehajić precizira da su od marta počele aktivnosti i otvorenja novih sadržaja u parku. Napravljen je Trg Nikole Tesle, a nakon toga i još jednu umjetnička instalacija – Besmrtni pjesnici ljubavne poezije sa bistama najvećih svjetskih pjesnika.

Tokom ljeta otvorena je i tradicionalna vedska kuća, još jedno mjesto meditacije i smiraja, a postavljen je i kip  najvećeg kralja naših prostora Tvrtka I Kotromanića, te ubrzo potom i još dvije instalacije – statua kraljice Teute i unikatni stećak sa kosmičkim simbolima. U pitanju su radovi autora Damira Šabića i Adisa Eliasa Fejzića.

Centralni događaj u parku “Ravne 2” je obilježavanje dolaska ljeta i festival koji se svake godine održava povodom ljetnog solsticija. I ove godine festival je privukao velika regionalna muzička imena, a tokom festivala su održani i brojni drugi događaji.

“Svakako najznačajniji godišnji događaj je festival povodom ljetnog solsticija “Summer Solstice Festival”, a tokom pet dana ovogodišnjeg festivala imali smo priliku uživati u nastupima Milice Todorović, Crvene Jabuke i Zostera. Održane su i brojne radionice, predavanja i drugi događaji. U parku smo imali i nastupe velikog broja kulturno – umjetničkih društava iz BiH i drugih zemalja, predavanja, promocije knjiga, a događaj koji je prvi put održan ove godine “Lideri svjesnosti” je privukao najznačajnija imena naših prostora u Visoko”,  istaknula je Čehajić.

Događaji sportskog, ali i humanitarnog karaktera su također odlika parka “Ravne 2”, a bilo ih je i ove godine. Čehajić navodi da su posebno ponosni na događaj “Sportske zvijezde za djecu bez roditelja” te potom “Olympic Day” u saradnji sa Olimpijskim komitetom BiH, teniski turnir “Pyramid Cup” uz učešće najboljih bh. tenisera, međunarodni rukometni turnir, kao i turnire u basketu.

Iako 2023. godina još nije završena, planovi za narednu se već uveliko kuju, pa tako posjetioce Parka i naredne godine očekuje mnoštvo događaja, otvorenje novih instalacija, sportski, kulturni, muzički i brojni drugi događaji, saopćeno je iz Fondacije “Arheološki park: Bosanska piramida Sunca”.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.