RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Magazin

Kina uvela dodatna ograničenja za kriptovalute

Kineske vlasti pooštrile su ograničenja koja zabranjuju finansijskim institucijama i platnim kompanijama pružanje usluga povezanih s kriptovalutama, pokrećući novi pad vrijednosti digitalnog novca.

U poređenju s prethodnom zabranom iz 2017. godine, nova pravila proširila su opseg zabranjenih usluga i prosudila da “virtualne valute nisu podržane bilo kakvom stvarnom vrijednošću”.

Tri udruženja finansijske industrije u utorak su uputila svoje članove, među kojima su banke i internetske kompanije za plaćanje, da ne nude nikakve usluge vezane uz kripto, poput otvaranja računa, registracije, trgovine i osiguranja.

Nova zabrana, koju je objavila Narodna banka Kine (PBOC) također uključuje usluge koje prethodno nisu spomenute.

Jasno je navedeno da institucije ne smiju prihvatiti kriptovalute ili ih koristiti kao sredstvo plaćanja. Ni institucije ne mogu pružati usluge razmjene između kriptovaluta i juana ili stranih valuta.

Pored toga, institucijama je zabranjeno da pružaju usluge štednje i izdavanja finansijskih proizvoda povezanih s kriptovalutom.

Banke i kompanije koje nude usluge plaćanja također su pozvane da pojačaju nadzor novčanih tokova koji su uključeni u trgovinu kriptovalutama i da bliže koordiniraju u identifikaciji takvih rizika.

Vlada je 2013. definisala bitcoin kao virtualnu robu i rekla da je pojedincima dozvoljeno slobodno sudjelovanje u njegovoj internetskoj trgovini. Kina ne priznaje kriptovalute kao zakonsko sredstvo plaćanja, a bankarski sistem ne prihvata kriptovalute niti pruža odgovarajuće usluge.

Međutim, iste godine, finansijski regulatori, uključujući PBOC, zabranili su bankama i platnim kompanijama pružanje usluga povezanih s bitcoinima.

Također su zabranili platformama za trgovanje kriptovalutama pretvaranje zakonskog sredstva plaćanja u kriptovalute i obrnuto.

Ograničenja su navela većinu kripto berzi da se zatvore, a mnogi su se preselili u inostranstvo.

Do jula 2018. godine, 88 platformi za trgovanje virtualnim valutama i 85 ICO platformi povuklo se s tržišta, saopćila je PBOC.

Industrijska direktiva upozorila je da se špekulativno trgovanje bitcoinima oporavilo, narušavajući “sigurnost imovine ljudi i remeteći normalan ekonomski i finansijski poredak”.

S tim u vezi, mnogi kineski investitori obnovili su trgovanje na platformama u vlasništvu kineskih berzi koje su se preselile u inostranstvo, uključujući Huobi i OKEx.

Kineske berze, koje također uključuju Binance i MXC, omogućavaju pojedincima da otvaraju račune na mreži, što traje samo nekoliko minuta. Oni također olakšavaju peer-to-peer ugovore na OTC tržištima koja pomažu pretvoriti kineski juan u kriptovalute. Takve se transakcije obavljaju putem banaka ili putem internetskih kanala za plaćanje kao što su Alipay ili WeChat Pay.

Maloprodajni investitori također kupuju “računsku snagu“ od rudara/majnera kriptovaluta.

U međuvremenu, potencijalna prijetnja kriptovaluta kineskoj fiat valuti, juanu, potaknula je PBOC na lansiranje vlastite digitalne valute.

Upravo iz tog razloga, posljednja odluka otežava kupovinu kriptovaluta koristeći razne kanale plaćanja, a mogla bi utjecati na poslovanje “majnera” otežavajući im razmjenu kriptovaluta za juan, ali banke i platne kompanije također se suočavaju s izazovima identifikacije novčanih tokova povezanih s kriptovalutama.

Winston Ma, vanredni profesor Pravnog fakulteta u New Yorku i autor knjige “Digitalni rat”, rekao je da su nova pravila osmišljena kako bi u potpunosti isključila kripto transakcije iz kineskog finansijskog sistema i očekuje da će vlada iznijeti nove propise koji ciljaju kripto imovinu.

Izvor: https://www.klix.ba/

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Related posts

Evropska unija bi mogla zabraniti intenzivno rudarenje kriptovaluta

Radio Brčko

Велики потенцијал за сарадњу Кине и Балкана

Radio Brčko

Kina izdala hitno odobrenje za svoj prvi lijek protiv Covid-19

Radio Brčko