RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Magazin

Kiša i umor: Zašto se osjećamo kao krpe?

Iako nismo meteropate kiša može da utiče da se osjećamo potišteno i bezvoljno.

Tmurno vrijeme donosi i tmurne misli, pa čak i ako smo do tada njegovali pozitivne vibracije. U tim danima nam ne koristi ni crveni kišobran, gardaroba vedrih boja ili bilo koji drugi trik kojim pokušavamo da zavaramo vrijeme.

Zašto se osjećamo iscrpljeno kao krpa?

Sam po sebi, pljusak ne izaziva veće fizičke tegobe i ne komplikuje postojeće bolesti. Pogoršanje reumatičnih bolova u kišnim danima ne uzrokuje toliko voda koliko vlaga koja je neizbježno prati. Istina je, međutim, da dug kišni period ili neprijatno sivi dani ne doprinose raspoloženju.

Nedostatak dnevne svijetlosti utiče na proizvodnju hormona koji regulišu ciklus spavanje-buđenje, dakle melatonina i serotonina. Upravo pomoću dnevne svjetlosti organizam luči serotonin.

U mraku se, međutim, oslobađa melatonin, važan za odmor i zdrav san. Zbog toga se u mračnim, oblačnim danima često javlja nedostatak serotonina i višak melatonina, a rezultat su: sastojak koji omogućava koncentraciju i reguliše apetit.

Šta preduzeti da spriječimo umor i razdražljivost?

Ako je umor privremen i ne poprima oblike depresije, treba se braniti odlaskom u jarko osvijetljene prostore. Ukoliko ste, međutim, neprestano umorni i nemate snage ni za šta, moguće je da depresija kuca na vaša vrata. U tom slučaju smjesta razgovarajte sa ljekarom koji će predložiti odgovarajuće liječenje.

Okupite prijatelje oko sebe jer su oni jedini koji će vam pomoći da se izborite sa depresijom koju nosi loše vrijeme.

Kada su vremenske promjene nagle, kao što se dešava ovih dana, one stavljaju na grubu probu sposobnost organizma da reguliše toplotu: tijelo, jednostavno, nema dovoljno vremena da se prilagodi novoj situaciji.

Da nas vrijeme po ko zna koji put ne bi iznenadilo, stručnjaci predlažu slojevito odijevanje, što znači majica preko majice, pa džemper i na kraju jakna.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.