RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Magazin

Код Американаца и Европљана ниво интелигенције у опадању

Амерички економисти и статистичари упозоравају да опада ниво интелигенције у САД и ЕУ, а као најчешће разлоге наводе – недостатак јода код трудница, утицај пестицида, лоше образовање, избјегавање “тешких књига” и генетику.

Антрополог Едвард Датон тврди да је за 20 година коефицијент интелигенције Европљана смањен, док се повећава број случајева аутизма и поремећаја понашања.

Он тврди да људи “постају све глупљи” и да ће, ако се нешто не предузме, интелигенција човјека кренути у супротном смјеру.

Лист “Њу сајентист” писао је о паду интелигенције у Великој Британији, Норвешкој, Данској и Италији, окривљујући за то “ефекат Флина”.

Новозеландски политиколог Џејмс Флин повукао је паралелу између животног стандарда и интелинције.

Он је закључио да се животни услови, ниво медицинске заштите, здрава храна и смањење нивоа криминала налазе међу значајним факторима за развој интелекта.

Медији наводе да у Данској сви будући војници полажу тест интелигенције, али да се 2015. године догодило да бројни регрути нису прошли на том испиту.

Истовремено, руски научни часописи наводе да се у руском друштву појавила нова специфична интелигенција.

Припадници те нове друштвене интелигенције сматрају да Руси морају бити – богати, морални и патриоте.

Они патриотизам не доживљавају као љубав према отаџбини, већ као рад на томе да стандард, односно квалитет живота обичних људи буде што већи.

Неки руски политиколози припаднике нове руске интелигенције називају “разгњевљеним грађанима”, који полако улазе у све институције с циљем подизања моралног и стручног кредибилитета.

Извор: http://www.srna.rs/

Фото: Профимедиа

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.