RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Magazin

Ženama u Saudijskoj Arabiji prvi put u istoriji dozvoljeno da prisustvuju fudbalskim utakmicama

Žene u Saudijskoj Arabiji gledaju utakmice u ograđenim prostorima, uz pratnju muškaraca, ali i na mjestu na kome mogu da klanjaju tokom mečeva.

Na stadionu u lučkom gradu Džedi, na meču “Al Ahlija” i “Al Batina”, prvi put su se pojavile žene navijači.

Prije toga, vladina Sportska uprava naredila je da se na stadionu izvedu ozbiljni građevinski radovi kako bi i ženska populacija mogla da gleda utakmice.

Žene će uskoro moći da prisustvuju i utakmicama na stadionima u Rijadu i Damamu.

Ostali stadioni u zemlji i dalje su namijenjeni isključivo muškarcima.

Fudbal je popularan u Saudijskoj Arabiji, ali su žene do sada jedino na televiziji mogle da gledaju omiljene ekipe.

Princeza Rima bint Bandar, član kraljevske porodice i šef saudijske Federacije za sportove, napisala je na “Tviteru” da je riječ o “istorijskom trenutku za Kraljevstvo”.

Žene koje su bile na utakmici “zatrpale” su društvene mreže fotografijama sa stadiona.

Karakteristična je izjava Maje Mahdi, navijača iz Džede koja je objasnila da više ne mora da se oblači kao muškarac da bi se ušunjala na stadion.

Izvor: http://www.srna.rs/

Foto: http://www.okaz.com.sa

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.