RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Magazin

Kralj posjeduje sve labudove u Velikoj Britaniji, putuje bez pasoša i vozi bez vozačke dozvole

Novom britanskom kralju Čarlsu Trećem neće biti potrebni ni pasoš ni vozačka dozvola i posjedovaće sve labudove i jesetre Velike Britanije, prenijela je agencija Frans neobične privilegije koje ima suveren.

Kralj može da putuje bez dokumenata, a za razliku od ostalih članova britanske kraljevske porodice Čarlsu Trećem neće biti potreban pasoš, koji se inače izdaje na njegovo ime.

Iz tih razloga, kralj uživa veoma privilegovan status u pogledu vožnje, jer će biti jedini Britanac koji ne mora da ima vozačku dozvolu.

Kralj nikada ne glasa na izborima, jer mora da poštuje strogu političku neutralnost. Kralj ne glasa i ne može da se kandiduje za izbore. Međutim, monarh otvara sjednice parlamenta i proglaša premijera s kojim ima redovne sastanke.

Čarlsova majka, Elizabeta Druga koja je preminula u četvrtak u 97. godini, dva puta godišnje je obilježavala svoj rođendan. Kraljica je na dan svog rođenja 21. aprila imala porodičnu proslavu, a zvanična proslava je tradicionalno bila druge subote u junu. To je urađeno zbog hirovitog vremena u Engleskoj.

Poznavaoci prilika smatraju da to nije ništa neuobičajeno, jer se proslave rođendana suverena često održavaju nekog drugog dana od dana rođenja, posebno ako nije tokom leta. To je slučaj i sa Čarlsom Trećim, koji je rođen 14. novembra 1948. godine.

Zanimljivost je da kralj ne vlada samo Britancima. Već nekoliko vijekova, labudovi koji se razvijaju u otvorenim vodama širom zemlje zaista su smatrani vlasništvom britanskog monarha.

Labudovi su svake godine predmet pažljivog prebrojavanja u Temzi, a ta tradicija je sada dio baštine zemlje.

Kralj takođe posjeduje jesetre, delfine i kitove u vodama Velike Britanije.

(bhrt.ba)

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.