RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
BiH

BiH: Ove godine zabilježeno više od 45 napada na novinare i broj raste

 

Linija za pomoć novinarima je u ovoj godini zabilježila više od 45 slučajeva napada i prijetnji novinarima/kama, kao i drugih oblika kršenja medijskih sloboda, a taj broj i dalje raste naročito u predizbornoj kampanji – rečeno je uz ostalo na treningu novinara/ki koji je održan u subotu u Mostaru kako bi im se omogućio detaljan uvid u prava i slobode koje mogu uživati ​​zahvaljujući ustavnim odredbama i zakonskom okviru BiH.

– S obzirom da se u tijeku predizborne kampanje broj slučajeva napada na novinare/ke povećava, te je bitno da nam prijave takve slučajeve kako bi poduzeli pravne i druge mjere njihove zaštite – rekla je generalna tajnica BH novinarke Borke Rudić.Po njezinoj ocjeni, u ovo predizborno vrijeme podignute su tenzije, prilično ima radikalnih političkih izjava i neprofesionalnog odnosa političara prema medijima i novinarima, pa je stoga važno prijaviti svaki pritisak na novinare.

Riječ je inače o radionici za novinare/ke kako bi se upoznali sa sustavom pravne pomoći i odvjetničkim uslugama koje mogu imati kroz projekt MEA – Program podrške medijima u BiH, a koji podržava USAID s namjerom da bude potpora medijima u našoj državi, odnosno, kako bi novinari svoj posao radili profesionalno, odgovorno i sigurno.

To je petogodišnji projekt, a Udruga BH novinari su s Linijom za pomoć novinarima dio tog velikoga projekta.

-Mi putem njega nudimo set odvjetničkih usluga, tj., obranu na sudovima, pravne savjete i provjeru činjenica u novinarskim tekstovima prije njegove objave kako bi se izbjegle potencijalne tužbe za klevetu i/ili drugi oblici institucionalnih postupaka u vezi sa kršenjem slobode medija, prava i sigurnosti novinara- rekla je generalna tajnica BH novinara dodajući kako nude i drugu zaštitu, kao što su prava iz radnih odnosa, autorskih i dr. prava.

O zakonskom okviru i institucionalnoj praksi u zaštiti medijskih sloboda i individualnih prava novinara/ki s osvrtom na Zakon o zaštiti od klevete govorila je odvjetnica iz Mostara Nada Dalipagić.

Po njezinim riječima, u razdoblju od donošenja Zakona o zaštiti od klevete donošene su odluke koje su oslanjane na odluku Ustavoga suda BiH u kojoj je nagalasak na slobodu izražavanja, a zauzeta su i određena stajališta koja zapravo primiču europskim vrijednostima i načinu ponašanja novinara u obavljanju svojih družnosti.

-Iz dosadašnjih presuda vidjivo je da šteta koja može biti nanesena ugledu i dostojanstvu neke osobe mora biti značajna šteta, da se tu mora raditi o činjenicama je li tužitelj javna osoba ili nije. Ako je tužitelj javna osoba on mora pristati na veću tolerantnost i mora dozvoliti da se iznose i sadržaji koji mogu čak i vrijeđati, ne s namjerom da se nanese šteta toj osobi nego, u smislu upoznavanje javnosti  s informacijama koje su osnovna dužnost novinara i sredstava informiranja- objasnila je odvjetnica Dalipagić.

U 2021. godini, Linija za pomoć novinarima (FMHL) je registrirala 71 slučaj prijetnji novinarima, napada i tužbi protiv medija, a samo 11 slučajeva je dobilo epilog pred pravosudnim institucijama.

Uobičajeno visoka razina nekažnjivosti napada na novinare/ke (samo 33 posto slučajeva bude riješeno u korist novinara/ki) kao i nedovoljno efikasno postupanje u istragama i kažnjavanju napadača, ključna su prepreka vladavini prava i dostupnosti pravde medijskim  profesionalcima/kama, rečeno je na treningu.

Istaknuto je o to, kako značajan broj napada ostaje neprijavljen, djelomično zbog toga što medijski profesionalci/ke nemaju provjerenja u pravosuđe i istražne organe, a dijelom zbog toga što nemaju potrebna znanja o pravima, medijskim slobodama i instrumentima zaštite.

Trening u Mostaru kreiran je tako da omogući sudionicima i nova znanja i informacije o mehanizmima zaštite koji stoje na raspolaganju novinarima/kama i medijima na državnoj, entitetskoj i/ili županijskoj razini, kao i u Brčko distriku.

fena

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Related posts

FBI objavio prvi dokument o napadu 11. septembra s kojeg je skinuta oznaka “povjerljivo”

Radio Brčko

Amerika oduzela 63,7 od 75 bitcoina uplaćenih ruskim hakerima nakon napada na naftovod

Radio Brčko

Banjaluka: Raspisana potjernica za Nedeljkom Dukićem zbog napada na novinara BN televizije

Radio Brčko