RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Magazin

Љекари апелују: Не узимајте антибиотике “на своју руку”

Микробилошка отпорност на антибиотике представља озбиљну пријетњу човјечанству.

Због тога најозбиљније упозорење свима да антибиотике не користе “на своју руку”. Без љекарске одлуке и мјере нема успјешног лијечења бактеријских инфекција, истакнуто је у Фочи на скупу поводом Свјетске седмице свјесности о рационалном коришћењу антибиотика.

Посљедњих година бактерије у човјеку све су отпорније на дејство антибиотика. Из Свјетске здравствене организације алармирали су јавност и проблем ставили на листу глобалних ризика. Истраживања су указала да је један од узрока непрописно узимање антибитика.

Често пацијенти антибиотике без надзора љекара узимају за лијечење вирусних инфекција, прехладе и грипа. Познато је да се овај лијек користи само у лијечењу бактеријских инфекција.

“Поред резистенције која влада у хуманој популацији, имамо велики проблем са употребом антибиотика у ветерини и пољопривреди, гдје ми уносећи месо и млијеко уносимо високу стопу резистенције”, појашњава докторка Драгана Соколовић, шефица Катедре за фармакологију Медицинског факултета Фоча.

Од избијања пандемије вируса корона, када је смањен број пацијената у домовима здравља, примјетно је да је порастао број коришћења антибиотика. Утврђена је злоупотреба лијека, пошто љекари нису издавали рецепте.

“Ми се заиста боримо за неке антибиотике, попут хемомицина, јер ћемо их врло брзо изгубити у одређеним инфекцијама гдје смо их рационално користили”, наводи Дејан Бокоњић, декан Медицинског факултета Фоча.

Враћање употребе антибиотика у законске оквире у досадашњој пракси није имало помака. Медицински факултет Фоча ускоро ће спровести истраживање о коришћењу антибиотика у Српској уз подршку будућих љекара.

“Хоћемо да направимо искорак и изађемо изван оквира, те да с нашим студентима шесте године, који ступају у праксу, спроведемо то истраживање”, каже Драгана Дракул, доцент на овом факултету.

Предавању о антимикробној резистенцији осим студената и наставника, присуствовали су и љекари Универзитетске болнице Фоча.

Извор: www.nezavisne.com

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Related posts

Tim ljekara u Nišu istražuje da li koronavirus oštećuje i čulo sluha

Radio Brčko

Љекари у Херцеговачко-неретванском кантону одржали штрајк упозорења

Radio Brčko

Tubić: Antibiotici treba da se propisuju i koriste savjesno, a izdaju samo uz ljekarski recept

Radio Brčko