RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Magazin

“Medicinski trikovi”

Za većinu bolesti su nam potrebni doktori i nije preporučljivo oslanjati se na “vradžbine”. Međutim, ove na pvi pogled neobične medicinske trikove možete i sami primijeniti…

Uklanjanje bradavica selotejpom

Još 2002. godine grupa doktora uporedila je efektnost ljepljive trake u skidanju bradavica u odnosu na tečni azot. Nakon dva mjeseca nošenja ljepljive trake svakodnevno, 85 posto pacijenata je izgubilo sve bradavice, a “smrzavanje” je otklonilo bradavice tek nešto više od polovine ljudi.

Zobena kaša smiruje osip

“Ovo je zaista istina, jer zob ima anti upalne elemente”. Bez obzira na to da li je nanosite na kožu ili sipate u kupku, zobena kaša definitivno pomaže, budući da smanjuje nivo histamina u krvi.

Jogurt protiv neugodnog zadaha

Zadah potiče ili iz usta ili iz stomaka, a jogurt sanira obje stvari budući da sadrži dobre bakterije. Ipak, jogurt nije usamljen u ovome: svaki mliječni proizvod ima više-manje istu prednost,.

Kašičica šećera liječi štucanje

Studija koja potiče još 1971. godine, potvrdila je da šećer zaista prekida štucanje. Šećer se u ustima vjerovatno ponaša tako što mijenja nervne završetke i grči ih, te oni prekidaju s kontrakcijama, koje poznajemo kao štucanje.

Da otjerate glavobolju – zagrizite olovku!

Iako doktori i dalje ne znaju zašto to radimo, stiskanje zuba je definitivno posljedica stresa. S tim u vezi, kada stežemo zube možemo uzrokovati glavobolju i tenzije, što, opet, možemo anulirati stavljanjem tvrdog predmeta (na primjer hemijske olovke), među zube.

Masline protiv mučnine tokom vožnje

Jedan od brojnih simptoma mučnine izazvane kretanjem je i pretjerano lučenje pljuvačke (čime tijelo štiti zube od kiseline prilikom povraćanja). Međutim, ako u sebe unesete masline, koje isključuju pojačano lučenje pljuvačke, možete istovremeno odagnati i mučninu.

 

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.