RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Magazin

Roboti zmije novi članovi njemačke vojske

Njemačke oružane snage uskoro će imati novu jedinicu ”zmija-robota”, koja bi trebala da pomogne njemačkim vojnicima i njihovim saveznicima u akcijama, posebno na opasnim terenima poput Afganistana, piše Dnevni avaz.

Rješenje je osmišljeno u odjeljenju za robotiku vojnog odjeljenja u njemačkom gradu Hamburgu. Robot izgleda kao prava zmija i biće pravljen u bojama najsličnijim terenu u kojem vojska djeluje, od šume do pustinje, prenosi Večernji list.

Bežični uređaj koji se samostalno kreće pomoću sistema mikrosenzori i hidraulične pumpe namjenjen je za djelovanje iza neprijateljskih linija.

Zmije će slati informacije o pokretima neprijateljskih snaga, podrhtavanju tla i različitim zvukovima putem senzora kojima su opremljene, a imaće i mikrokamere za snimanje terena. Energijom će se snabdijevati pomoću malih solarnih ćelija.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.