Magazin

Mjesečna karta od devet eura izazvala haos i gužve u željezničkom prometu u Njemačkoj

Protekli, produženi vikend, s obzirom na to da je u ponedjeljak bio Dan duhova, koji se u Njemačkoj obilježava kao neradni dan, predstavljao je test za željeznički saobraćaj nakon uvođenja mjesečne karte od devet eura. Rezultat svega je bio potpuni haos, navodi u svom specijalnom članku Deutsche Welle.

U željezničkom prometu je tokom proteklog vikenda očito bilo mnogo više smetnji nego inače. Bio je ovo naime prvi vikend nakon što je u Njemačkoj uvedena karta od devet eura zahvaljujući kojoj putnici mogu koristiti regionalne vozove širom Njemačke. Svaki dan je bilo oko 400 preopterećenih vozova u cijeloj zemlji.

Velika popunjenost imala je za posljedicu da putnici nisu mogli ući u voz ili je bilo nemoguće da uđu s bicilkom.

– Širom Njemačke peroni i vagoni su bili krcati putnicima, a u nekoliko slučajeva prenatrpani vozovi morali su biti ispražnjeni – rekao je potpredsjednik radničkog vijeća DB Regio, Ralf Damde.

Ukupno je dnevno bilo oko 700 informacija o prenatrpanosti, problemima s putnicima ili smetnjama u radnom centru.

– To je znatno više nego tijekom prosječnog vikenda, a također i više nego na vikend tokom Dana duhova prije izbijanja epidemije korona. Do fizičkih napada na željezničko osoblje, od čega se strahovalo, nije došlo – rekao je Damde, ali i dodao da je bilo verbalnih napada. Ogromna potreba za dodatnim osobljem dovela je do nemkoliko hiljada prekovremenih sati i to samo u ponedjeljak.

Do većeg angažmana osobolja dovela je i činjenica da mnogi putnici bez iskustva u željezničkom prometu nisu bili sposobni da se orijentiraju na peronima ili na velikim stanicama.

– Ukupno gledano, putnicima je bila potrebna znatno veća pomoć nego inače. To uključuje i činjenicu da mnogi ljudi koji dugo nisu putovali vozom nisu znali da su maske i dalje obavezne u javnom prevozu – rekao je Damde.

Do problema je došlo iako je Njemačka željeznica za potrebe regionalnog prometa prije uvođenja karte od devet eura dnevno na raspolaganje stavila više od 60.000 dodatnih mjesta i više od 50 dodatnih vozova.

Nerazumijevanje je ipak došlo iz Sindikata njemačke policije (DPolG).

– Predvidjeli smo upravo ovaj haos. Morate živjeti u političkom balonu da ne budete svjesni šta će se dogoditi!”, rekao je za list BILD šef DPolG-a Rainer Wendt.

No, njemačka vlada i dalje brani ovu ideju čiji je cilj pomoći građanima uslijed povećanja cijena goriva i podstaći ih na veće korištenje željeznice.

Kancelar Olaf Scholz je protekli vikend privatno boravio na otoku Sylt, potvrdio je njegov glasnogovornik za Bild.

Iako je sam došao službenim automobilom bio je, kako je rekao njegov glasnogovornik, sretan vidjeti brojne izletnike tokom praznika, kao i i to da je veliki broj njih upravo koristio kartu od devet eura za željeznicu.

Izvor: Fena

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja klinite na USLOVI KORIŠTENJA.

Povezani članci

Back to top button