RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Magazin

Mladi srndać zalutao u naselje, lovočuvari ga uz puno muke uhvatili i vratili u lovište

Neobičan događaj zbio se juče u sanskom naselju Lolin sokak, gdje su mještani prijavili kako se u njihovim dvorištima nalazi mladi srndać, nakon čega su na lice mjesta upućeni lovočuvari Lovačkog društva “Sana”.

Oni su uz pomoć mještana uz puno muke i truda uspjeli uhvatiti životinju, koja je nakon toga odvezena na lokalitet Mrežnica i puštena, i to u dijelu lovišta gdje je na snazi zabrana lova.

Prema riječima Mesuda Aganovića, sekretara pomenutog društva, prava je nepoznanica kako se srndać obreo usred naseljenog mjesta, a mještani kažu kako je preskočio nekoliko visokih dvorišnih ograda prije nego što je uhvaćen.

“Ovo je zaista neobičan slučaj i nikada ranije nije zabilježeno nešto slično. Srndaći su plašljive životinje i u širokom luku zaobilaze gradska područja. Pretpostavljamo kako su ga progonili psi ili neki drugi predatori, pa je dospio u grad s obližnjih brda”, kazao je Aganović.

Prema njegovim riječima, upravo uzgoju ove plemenite divljači posvećuju posebnu pažnju, pa je lov na srndaća dozvoljen samo jednom godišnje, a tokom lova moguće je odstrijeliti samo određen broj primjeraka ove divljači.

Izvor: www.nezavisne.com

Foto: Ilustracija, Internet

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.