Magazin

Најбољи витамини за раст косе

Правилна њега коже и косе долази изнутра – а спремили смо водич у којем су детаљније описани најбољи витамини за раст косе.

У мору производа који се тренутно нуде на тржишту за рјешавање одређених проблема, избор нам ипак пада на оне који ће његовати цијели организам изнутра. Иста је прича и с подстицањем раста косе.

Сваки дан у просјеку губимо 50 до 100 власи. То је потпуно нормалан процес и коса се у нормалним условимма без потешкоћа обнавља. Но, понекад долази до појачаног опадања косе, а тијело није у могућности једнако брзо подстакнути раст нових власи. Најчешћи узрочник појачаног опадања косе је неправилна исхрана и мањак одређених витамина. Баш зато, прије него што посегнете за производима који ће вам помоћи у вашој борби, доносимо мини водич кроз витамине који ће подстакнути раст ваше косе.

Витамин Б7 (биотин)

Биотин је витамин топив у води, што значи да се организам врло лако ослобађа вишка биотина. Другим ријечима, јако тешко ћете претјерати с уносом биотина. Мањак узрокује низ нуспојава, а једна од њих је и појачано опадање косе.

Овај витамин је кључан за производњу аминокиселина у тијелу. Аминокиселине граде протеине, а коса је чак 90 % протеина. Осим што потиче раст косе, биотин побољшава њену еластичност и одличан је за његу сухе косе.

Витамин Ц

Витамин је такође топив у води, а мањак витамина Ц најчешће прво примијетимо на кожи и коси. Коса постаје ломљива, појачано опада, а кожа суха и склона пријевременом настанку знакова старења.

Витамин Ц има антиоксидацијско својство, смањује ниво слободних радикала у тијелу и кључан је за производњу колагена. Колаген чини око 1/3 вашег тијела и потребан је за изградњу везивног ткива.

Витамин Д

Истраживања су показала да мањак витамина Д повећава ризик од појачаног опадања косе, а такође је неопходан за здравље и љепоту коже. Витамин Д је један од најважнијих нутријената и организам га користи за раст косе.

Витамин Б2 (рибофлавин)

Бројна истраживања показала су да мањак жељеза у тијелу узрокује опадање воде, а тијело не може апсорбовати жељезо без витамина Б2. Другим ријечима, све и ако уносите одговарајућу количину жељеза, то ће бити узалудно ако не уносите одговарајућу количину витамина Б2.

Извор: www.nezavisne.com

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja klinite na USLOVI KORIŠTENJA.

Povezani članci

Back to top button
error: Sadržaj zaštićen od neovlašćenog preuzimanja!