RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Magazin

Ovaj kućanski uređaj nikad ne uključujte u produžni kabal, glavni je uzročnik požara

Stigli su hladniji dani, pa je važno podsjetiti se na pravilno rukovanje grijalicama, s obzirom da veliki postotak požara proizlazi iz nepravilne upotrebe ovih kućanskih uređaja.

Statistički, grijalice su drugi najčešći uzrok požara, što predstavlja ozbiljan alarm za sve korisnike koji se oslanjaju na njih za grijanje.

Nepravilna upotreba grijalica često proizlazi iz korištenja produžnih kablova na koje ih većina spaja. Važno je napomenuti da ne može svaki produžni kabal podržati različite električne snage uređaja koji su na njega priključeni, pogotovo istovremeno. Ostavljanje grijalice i produžnog kabla bez nadzora može brzo dovesti do katastrofe.

Prije nego ponovno upotrijebite grijalicu, imajte na umu sljedeće savjete:
  • Nikada ne ostavljajte uključenu grijalicu bez nadzora.
  • Izbjegavajte spavanje dok je vaša grijalica uključena.
  • Držite grijalicu najmanje jedan metar udaljenu od namještaja, pokrivača, odjeće i zavjesa.

Stručnjaci također preporučuju razmišljanje o alternativama kako biste spriječili potrebu za opasnim načinima grijanja vašeg doma. Postavljanje traka za prozore i vrata ili korištenje štitnika može zadržati toplinu unutar doma i spriječiti propuštanje hladnog zraka.

Izvor: Radiosarajevo.ba

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.