RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Magazin

Пет разлога због којих је добро јести кисели купус

Izvor: Agroklub

Кисели купус је извор бројних витамина и одличан прилог уз готово сва “зимска” јела.

Хранљивост

Осим што је нискокалоричан (и броји око 30 калорија по шољици), садржи и значајне храњиве материје попут витамина Ц, витамина К, витамина Б6, влакна, гвожђа, бакра, мангана, фолата и калијума.

Добар за цријева

Будући да је ферментисана намирница, кисели купус природно садржи пробиотике и пребиотичка влакна, а пробиотици дјелују дјелотворно када су у питању затвор, дијареја повезана са употребом антибиотика и инфекција, као и синдром иритабилних цријева.

Јача имуни систем

Будући да отприлике 70 до 80 посто наш имунитет зависи од здравља цријева та два система су нераскидиво повезана, што значи да било која храна која подржава здрава цријева подржава и здрав имуни систем.

Добар извор влакана

Насумично контролно испитивање показало је да је кисели купус једина ферментисана храна за коју је клинички доказано да помаже код синдрома иритабилних цријева.

Пробиотичка влакна помажу у храњењу добрих бактерија у цријевима, пише интегративни гастроентеролог Марвин Синг.

Према бази података о храни америчког Министарства пољопривреде (УСДА), једна шољица киселог купуса садржи четири грама влакана, што је једнако 15 одсто дневне препоручене вриједности.

Утиче на смањење стреса

Показало се да пробиотици управљају анксиозношћу и депресивним симптомима код људи због повезаности цријева и мозга. Здрава цријева основ су за функционисање читавог људског организма.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Related posts

Kivi jača imunitet i savršen je za jesenju užinu

Radio Brčko

Савјети за здрава и јака плућа

Radio Brčko

Vrijeme je za kiseli kupus

Radio Brčko