RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Magazin

Pilotkinja spasila živote putnicima izbjegavši sudar dva aviona

Fatalna avionska nesreća iznad Mumbaija u Indiji izbjegnuta je zahvaljujući brzoj reakciji pilotkinje koja je ispravno reagovala i tako spasila živote putnicima izbjegavši sudar dva aviona.
Putnici dva indijska aviona su vjerovatno doživjeli najstrašnije trenutke u svojim životima 7. februara kada je avion Airbus A320neo kompanije Vistara letio opasno blizu Airbusa A319 kompanije Air India. Vistarin avion je poletio iz Delhija prema Puneu sa 152 putnika, dok je avion Air Indije letio iz Mumbaija u Bhopal prevozeći 109 putnika.

Tokom leta je pilot Vistarinog aviona otišao u toalet, a u pilotskoj kabini je ostala njegova kopilotkinja. Kako bi se zadovoljilo pravilo međunarodne avijacije koje nalaže prisustvo dva člana posade u pilotskoj kabini u svakom trenutku, ušla je stjuardesa. U avionu Air Indije je bila pilotkinja Anupama Kohli.

Međutim, negdje iznad Mumbaija je lokalna kontrola leta dala instrukcije da se Vistarin avion spusti na samo 30 metara iznad putanje aviona Air Indije. U tom trenutku su avioni bili veoma blizu i nedostajale su sekunde da se sudare. To je primijetila pilotkinja Kohli koja je vidjela drugi avion. Kako su se približavali jedan drugom, u avionu Air Indije se oglasio alarm TCAS, ondnosno sistem za izbjegavanje sudara, nakon čega je Kohli brzo reagovala i podigla avion, a time izbjegla sudar. Zahvaljujući njenoj reakciji je spašen ukupno 261 putnik.

Kasnije je ustanovljeno da je došlo do greške u komunikaciji između pilota Vistarinog aviona i kontrole leta na tlu.

Tekst i fotografija preuzeti sa: https://www.klix.ba

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

error: Sadržaj zaštićen od neovlašćenog preuzimanja!