RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Magazin

Porodica, prijatelji i kolege na vječni počinak ispratili glumca Predraga Ejdusa

Na Novom groblju u Beogradu danas je održan ispraćaj za kremaciju nedavno preminulog velikana jugoslovenskog i srpskog glumišta Predraga Ejdusa.

Posljednjem ispraćaju bardu glumišta prisustvovali su članovi porodice, brojne kolege i mnogobrojni prijatelji.

Ejdus je preminuo 28. septembra u 72. godini poslije duže bolesti.

Odigrao je oko 200 dramskih uloga i snimio više od 50 filmova, učestvovao je u 50 televizijskih drama i 30 serija, ostvario više od 200 uloga u radio-dramama snimljenim za Radio Beograd.

U sjećanju brojnih ljubitelja pozorišta ostaće upamćen po maestralnom tumačenju Kir Janje, naslovnog lika istoimene Sterijine komedije koga je neprekidno igrao od premijere 25. decembra 1992. godine. Posljednji, 237. put, odigrao je Kir Janju 21. aprila ove godine.

Ostaće zabilježeno da je rolu Bernarda Draha, u predstavi “Šovinistička farsa”, po tekstu Radoslava Pavlovića, u režiji Egona Savina, odigrao čak 1.800 puta.

Dobitnik je više nagrada i priznanja. Prije deset godina dobio je “Dobričin prsten” – najveće priznanje koje se u Srbiji dodjeljuje pozorišnim glumcima i glumicama za životno djelo, odnosno cjelokupno pozorišno glumačko ostvarenje.

Ove godine dobio je još dvije nagrade za životno djelo – Sterijinu nagradu za naročite zasluge na unapređenju pozorišne umjetnosti i kulture i Nagradu za životno djelo “Zlatni ćuran”.

Predrag Ejdus je iza sebe je ostavo suprugu i dvoje djece.

Izvor: www.srna.rs

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

error: Sadržaj zaštićen od neovlašćenog preuzimanja!