RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Magazin

Promjena na koži koja može ukazivati da ste alergični na paracetamol

Nekoliko puta godišnje neophodno je posegnuti za sredstvom protiv bolova. Bilo da je riječ o povredi, bolesti ili danu nakon neprospavane noći, najčešće se oslanjamo na paracetamol. Međutim, neki organizmi ga slabo podnose.

U zavisnosti od toga šta nije u redu s tijelom, paracetamol djeluje različito. Može blokirati signale mozga koji govore tijelu da ga boli, reagirati na područje mozga odgovorno za tjelesnu temperaturu te reagirati na vrste bolova poput onih u glavi, stomaku, leđima i slično.

Iako su nuspojave nakon uzimanja ovoga lijeka rijetke, kao i kod drugih lijekova, itekako ih ima.

Nekih se možemo lako riješiti, dok druge zahtijevaju odlazak kod doktora, a jedna od njih je da koža postaje blijedožute boje, javlja Express.

Ukoliko primijetite da je vaša koža poprimila ovu boju, preporučuje se da odmah potražite doktora. Ona može ukazivati na probleme s jetrom koje bi upotreba paracetamola mogla dodatno pogoršati, a također ukazuje i na alergiju koju ovaj lijek može uzrokovati.

Također, doktora trebate potražiti i ako osjetite otežano disanje, neuobičajeno brzo ili sporo.

Alergijska reakcija na paracetamol može izazvati i kožni osip popraćen svrabežom, crvenilom, natečenosti, plikovima ili ljuštenjem kože.

Izvor: klix.ba

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Related posts

У току цвјетање амброзије – кренуле алергије

Миљана Ђурђевић