RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Brčko

У току цвјетање амброзије – кренуле алергије

У току је цвјетање амброзије – биљке која је знатно распрострањена и на нашем простору. У циљу спречавања ширења амброзије која изазива алергијске проблеме код великог броја људи, а на основу Одлуке Владе дистрикта о обавезном уклањању и уништавању амброзије, грађани и институције су обавезни да уклањају ову биљку с пољопривредног земљишта и других површина у свом окружењу.

Миодраг Васић, вршилац дужности главног инспектора Инспектората дистрикта каже да Инспекторат до сада није запримио ни једну пријаву грађана у вези са уклањањем амброзије, али да је било пријава за напуштена дворишта, окућнице и друге површине, па је током уклањања отпада и кошења уклањана и амброзија.

С обзиром да дистрикт нема Закон о обавезном уклањању амброзије, законског упоришта за казне, онима који не уклањају амброзију, нема, али на темељу рјешења пољопривредног инспектора казне могу бити и до хиљаду марака.

Амброзија је врста корова која може да расте било где, а наша клима јој је изузетно погодна и има је на сваком ћошку. Обично цвјета од августа до новембра када је концентрација њеног полена у ваздуху на врхунцу. У већини дијелова наше државе, врхунац сезоне алегрије је средином септембра. Управо из тог разлога у већим градовима се организује уништавање ове биљке. Полен амброзије изазива симптоме алергије код много људи широм свијета, а само неки од њих су: кијање, цурење носа и свраб у грлу. Скуп свих ти симптома се обично назива и поленска грозница или сезонски алергијски ринитис. Код многих људи се у ово доба године јављају симптоми који подсjeћају на прехладу, али алергију ћете препознати тако што дуже траје од обичне прехладе и погоршава се кад сте напољу.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Related posts

Почиње сезона алергије на амброзију

Anđelka Đurić

Brčko: Ambrozija stvara sve veći problem građanima

Mirsad Zahirović

Promjena na koži koja može ukazivati da ste alergični na paracetamol

Radio Brčko