RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Dobre vijestiMagazin

Prvi dan proljeća

U Bosnu i Hercegovinu, kao i u cijelu sjevernu hemisferu, danas u 17.57 sati dolazi proljeće.

Sunce će u svom prividnom kretanju po nebu presjeći liniju nebeskog ekvatora i početi da se penje sve više i više. To je dan proljetnog ekvinocija, izjednačenje svjetlosti i tame. Proljeće će trajati do 21. juna, kada nastupa ljeto.

Iako proljeće kalendarski počinje 21. marta, astronomski već godinama rani jedan dan. Naime, početak proljeća poklapa se sa ravnodnevnicom ili ekvinocijem, a ona od 2008. stiže 20. marat.

Tako će biti sve do 2101. godine, a neke buduće godine zabilježit će i astronomski početak proljeća i 19. marta.

Prvi dan proljeća u našoj zemlje će preovladavati sunčano vrijeme.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

error: Sadržaj zaštićen od neovlašćenog preuzimanja!