RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Magazin

Psiholog objašnjava kako crtani filmovi utiču na razvoj djece

Crtani film “Blejz i čudovišne mašine”okupira pažnju mališana, a psiholog kaže da poruke koje djeca dobijaju od animiranih junaka često imaju veliki uticaj na formiranje vrijednosnog sistema čitavih generacija.”Kvalitet crtanih filmova koje gledaju generacije danas daleko je bolji od onih koji su emitovani pre, recimo, deceniju, što je pohvalno”, kaže za Ona.rs psiholog Ljubica Bogetić.

Ona dodaje da zahvaljujući sadržajima koji se sada plasiraju roditelji imaju manje razloga za brigu.

Popularni crtani “Blejz i čudovišne mašine” je jedan od tih koji imaju edukativni karakter i koji će ostaviti trag na razvoj genaracija koje ga gledaju.

Postoji nekoliko razloga zbog kojih ovaj animirani film može da bude od koristi za generacije koje dolaze, a kojima je okupirao pažnju.

“Blejz jeste crtani u kome postoje negativci, ali se glavni junak prema njima odnosi sa tolerancijom. Nema potrebu da ih uništi već da im pomogne da postanu bolji. To je odlična poruka, jer razvija humaniji odnos prema drugima i empatiju, što je nedostajalo donekle u nekim ranijim generacijama koje su gledale agresivnije crtane filmove, a što se danas vidi po ljudima koji nas okružuju i sistemu vrednosti koji je dominantan”, objašnjava psiholog.

Bogetić dodaje da crtani filmovi imaju uticaj na djecu, jer su im animirani junaci neka vrsta modela, što se, kaže, vidi i iz toga što ih djeca često oponašaju.

Crtani u kojima se na zdrav način podstiče takmičarski duh, jesu korisni, a to imamo kod Blejza. U crtaću se organizuju trke, ali svaka trka ima za cilj da se nekome pomogne.

“Takvi crtani filmovi šalju pozitivnu poruku da su empatija i humanost važni. Ako deca to uče od najranijeg uzrasta, uz kućno vaspitanje, koje je ipak važnije od crtaća, izgradiće takav vrednosni sistem. Ono što je mana crtanih filmova jeste što oni na neki način pomalo “ubijaju” individualnost, odnosno što se mnogo toga svodi na psihologiju mase. Deca su često sklona da gledaju neke crtane filmove čak i ako im se ne sviđaju, jer im to omogućava da pričaju sa drugom decom o junacima”, kaže Bogetić.

Psiholog kaže da je važno da crtaći kod djece razvijaju neke sposobnosti kroz interakciju, što recimo ima Blejz, ali i Dora, koja je više za djevojčice. Ona navodi da, recimo, “Patroplne šape” imaju neke “naredbodavne momente, ali ipak šalju pozitivnu poruku, jer se uvijek ide u neku akciju spašavanja, što im daje humanu crtu”.

“Crtaći koji su interaktivni razvijaju pažnu i drže fokus dece na detaljima. To može da bude veoma korisno za njihov razvoj. Međutim, koliko god da su neki animirani filmovi koje gledaju korisni, mišljenja sam da vreme pred ekranom treba deci ograničiti. Ranije su crtani prikazivani u tačno određeno vreme, a danas su dostupni u svakom trenutku i deca  su često u stanju da satima gledaju svoje omiljene junake. Ipak, ma kako da su korisni i edukativni crtaći koje gledaju, sedenje pred ekranom dugo može da bude štetno za njihov razvoj i svakako je zdravije da deo vremena provode u parku i na čistom vazduhu”, ističe psiholog, prenosi Ona.rs.

Izvor: Nezavisne

Foto: Ilustracija

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Related posts

Čime sve životinje mogu da nas zaraze i kako da to spriječimo

Radio Brčko

Putovanje vozom na relaciji Sarajevo – Mostar uvršteno među 10 najljepših u Evropi

Radio Brčko

Deset zemalja u kojima su prosvjetni radnici najbolje plaćeni

Radio Brčko