RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Brčko

Брчко: Повећан извоз трупаца у Кину

Након што се јуче појавила информација да је повећан извоз трупаца у Кину преко Јавног предузећа “Лука Брчко”, данас смо посјетили то предузеће и разговарали са директором Перицом Јосић. Он каже да је у прошла три мјесеца дошло да повећања обима посла на контејнерском терминалу, што се одразило на приход.

“Јавно предузеће “Лука Брчко” од почетка године је забиљежило пораст у извозу трупаца и самим тим приход до трећег мјесеца ове године износи 80 хиљада марака, што је три пута више у односу на исти период прошле године”, каже он.

Директор Јавног предузећа “Лука Брчко” изјавио је да се нада да ће бити оправдана кредитна средства која су добијена од стране Европске банке за обнову и развој, што значи да је Лука препозната као стратешки интерес не само Дистрикта него и на простору цијеле Босне и Херцеговине.

Присутна су четири извора прихода у Луци, терминал за претовар расутих терета, царински терминал, изнамљују се отворена и затворена складишта, контејнерски терминал за превоз робе, односно трупаца.

“Ја мислим да су ти трупци са простора цијеле Босне и Херцеговине, овдје се довозе и лагерују, па се превозе жељезницом из Брчког до Ријеке, па у Кину”, каже Јосић.

Шеф Пододјељења за шумарство и водопривреду Владе Брчко дистрикта, Лиљана Зенуновић, каже да је у прошлој години било око 250 захтјева за сјечу у приватним шумама, док је у првих пет мјесеци 2022. године број захтјева се повећао за 30 одсто. Основни разлог је што је порасла цијена дрвета на тржишту и није забрањен њихов извоз.

Предузеће Лука је тренутно финансијски стабилно и нема никавих дуговања, а циљ је, између осталог, да постане самоодрживо и конкуретно на тржишту.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Related posts

Brčko: Obilježen Dan logoraša

Vladimir Matijević

Дводневни скуп логистичара у Брчком

Миљана Ђурђевић

Prihodi JP “Luka Brčko” umanjeni zbog Odluke o zabrani izvoza drvnih sortimenata

Mirsad Zahirović