Magazin

Pušači znatno ugroženiji od nepušača

Pušači imaju mnogo veće šanse, čak 80 odsto, nego nepušači da završe na liječenju od posljedica virusa korona, otkrili su naučnici sa Univerziteta u Oksfordu.

Do sada je bilo mnogo suprotstavljenih podataka o tome do koje mjere pušenje utiče na hospitalizaciju zbog kovida 19.

U istraživanje je bilo uključeno 412.469 ljudi, među kojim je 1.649 bilo pozitivno na virus korona, 968 ih je primljeno u bolnicu, a 444 osobe su umrle.

Većina, odnosno 57 odsto od ukupnog broja uključenih u istraživanje, nikad nije pušila, 37 odsto su bili bivši pušači, a četiri odsto učesnika istraživanja je pušilo za vrijeme studije.

Među pušačima, većina ili 71 odsto aktera istraživanja spadalo je u umjerene konzumente /do 19 cigareta na dan/, a ostatak od 29 odsto bili su strastveni pušači /20 ili više cigareta dnevno/.

Rezultati su pokazali da, u poređenju sa onima koji nikad nisu konzumirali cigarete, kod sadašnjih pušača rizik od hospitalizacije zbog kovida 19 iznosi 80 odsto.

Studija pokazuje da je kod osoba koje puše od jedne do devet cigareta dnevno uočena dvostruko veća vjerovatnoća od smrtnog ishoda usljed virusa korona u odnosu na nepušače, a kod onih koji puše od 10 do 19 cigareta vjerovatnoća je čak šest puta veća.

Rezultati istraživanja idu u prilog uzročno-posljedičnoj vezi pušenja i rizika od razvoja teškog kovida 19, naveli su autori u studiji objavljenoj u časopisu.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja klinite na USLOVI KORIŠTENJA.

Povezani članci

Back to top button