RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Magazin

Radit će 6 umjesto 8 sati dnevno, a dobivati istu plaću!

Osoblje gradske uprave u švedskom Gothenburgu će sudjelovati u eksperimentu u kojem će raditi šest sati dnevno, za punu plaću. Eksperiment je pokušaj poticanja efikasnosti i smanjenja bolovanja, a trebao bi državi uštedjeti novac.

“Mislimo da je vrijeme da ovome damo šansu u Švedskoj”, kazao je zamjenik gradonačelnika Mats Pilhem za Local.se. Objasnio je da će gradska uprava imati dva odjela – testnu i kontrolnu grupu, te da će jedna grupa raditi šest sati dnevno, a druga osam sati dnevno. Zaposlenici u obje grupe će dobiti istu plaću.
“Usporedit ćemo rad grupa i vidjeti kako se razlikuje. Nadamo se da će osoblje uzimati manje bolovanja i da će se osjećati bolje fizički i mentalno ako budu kraće radili”, kazao je Pilhem.
Zamjenik gradonačelnika je kazao i kako se nada da bi kraćenje radnog vremena otvorilo i nova radna mjesta, jer je vidio da duge smjene imaju manju učinkovitost. Kao primjer je naveo da u nekim sektorima, poput njege za starije osobe – po njegovoj tvrdnji – problem nije nedostatak osoblja već neučinkovitost koja se pojavljuje zbog predugih smjena. Također, naveo je i da je šestosatno radno vrijeme testirano u tvornici automobila u Gothenburgu i da je pokazalo ohrabrujuće rezultate.
Opozicija se usprotivila ovom eksperimentu, nazvavši ga populističkim trikom pred skore izbore.

Izvor:net.hr

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.